Luna trecută, Lenovo a încheiat două achiziţii importante în valoare totală de 5,2 miliarde de dolari. Lenovo a preluat divizia de servere a IBM pentru 2,3 miliarde de dolari iar ulterior a preluat producătorul american de telefoane mobile Motorola Mobility pentru 2,91 miliarde de dolari.

Investitorii au început să vândă acţiuni Lenovo încă de săptămâna trecută după anunţarea tranzacţiei cu Motorola, pe fondul îngrijorărilor cu privire la profitabilitatea acestei companii, care în urmă cu doi ani a fost cumpărată de Google pentru 12,5 miliarde de dolari. Acţiunile Lenovo au încheiat şedinţa de joi la bursa de la Hong Kong în scădere cu 8% iar când bursa s-a redeschis marţi titlurile Lenovo au înregistrat o scădere de peste 15%.

"Prin ultimele sale achiziţii, Lenovo începe să arate ca alte mari companii producătoare de PC-uri precum HP sau Dell care au dificultăţi în atingerea aşteptărilor investitorilor. Aceasta ar putea fi principala sursă de îngrijorare pentru investitori", a declarat Manoj Menon, analist la Frost and Sullivan.

Pe lângă recentele achiziţii ale Lenovo, în ultimele zile au apărut în presă informaţii potrivit cărora Lenovo poartă discuţii cu grupul japonez Sony pentru preluarea operaţiunilor sale din domeniul laptopurilor marca Vaio. În timp ce Lenovo a refuzat să comenteze zvonurile, Sony a precizat că informaţiile apărute în presă sunt incorecte.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: