Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de miercuri in creştere, susţinute de rezultatele bune ale E.ON, care au stimulat interesul pentru titlurile companiilor de utilităţi, şi de avansul titlurilor bancare, în aşteptarea deciziei Rezervei Federale a SUA privind dobânda cheie.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu 1%, avansul de la începutul anului 2009 fiind de 13%.

Acţiunile grupului german E.ON, cea mai mare companie de utilităţi la nivel mondial, au urcat cu 5,5%, după ce a anunţat că au apărut semne de stabilizare a cererii de energie, în urma unui declin prelungit, şi a revizuit in creştere perspectiva anului 2009, pe fondul rezultatelor peste aşteptări în primul semestru.

„Pentru restul anului, astfel de informaţii vor reprezenta un factor pozitiv pentru piaţa de capital”, a declarat Franz Wenzel, analist la compania AXA Investment Managers.

Acţiunile companiilor financiare au consemnat printre cele mai mari creşteri, înaintea anunţului Rezervei Federale (Fed) a SUA privind dobânda de politică monetară şi starea economiei americane.

Analiştii anticipează că Fed va menţine dobânda cheie în intervalul 0-0,25%.

Pe alte pieţe, indicele FTSE 100, care include acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a urcat cu 0,97%, DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 1,22%, iar CAC40 al bursei din Paris a crescut cu 1,48%.

SURSA: Mediafax