Vânzarea acţiunilor către actualii acţionari a fost anunţată marţi, odată cu rezultatele financiare ale băncii şi vin după ce Autoritatea britanică de supervizare bancară (Prudential Regulatory Authority) a anunţat luna trecută că cinci bănci din Marea Britanie trebuie să-şi majoreze capitalul cu încă 13,7 miliarde de lire sterline (21,2 miliarde de dolari) până la sfârşitul lui 2013, pentru a-şi acoperi riscurile şi a face faţă posibilelor pierderi din împrumuturi şi amenzi.

Barclays a ajuns la un raport dintre capitalul social şi creditele acordate de 2,2%, în timp ce noile cerinţe indică un minim de 3%, ceea ce înseamnă că banca are un deficit de capital de 12,8 miliarde de lire sterline (19,7 miliarde de dolari).

După anunţarea emisiunii de obligaţiuni şi a deficitului masiv de capital, acţiunile Barclays au scăzut marţi la bursa din Londra cu 4,5%.

În primul semestru din 2013, profitul înainte de taxe al băncii britanice a urcat la 1,7 miliarde de lire sterline, aproape dublu faţă de 871 milioane de lire sterline în perioada similară din 2012.

Autoritatea britanică de supervizare bancară a anunţat că principalele bănci britanice, Royal Bank of Scotland, Barclays şi Lloyds, trebuie să-şi majoreze capitalul cu încă 13,6 miliarde de lire sterline, respectiv, 3 miliarde de lire sterline şi, respectiv, 8,6 miliarde de lire sterline. Alte bănci britanice, cum ar fi HSBC, Santander UK şi Standard Chartered, nu trebuie să ia măsuri pentru majorarea capitalului.

Până la sfârşitul acestui an, băncile din Marea Britanie vor avea nevoie de un capital tampon, echivalentul a cel puţin 7% din activele lor riscante.

Autoritatea britanică de supervizare bancară a anunţat că băncile ar putea finaliza operaţiunile de majorare a capitalului în prima jumătate a anului viitor.

Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline (106 miliarde de dolari) pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare din 2008. Guvernul deţine 82% din RBS şi 40% din Lloyds şi intenţionează să vândă aceste participaţii sectorului privat. AGERPRES