Aceasta va fi piata valorilor mobiliare necotate si va utiliza suportul electronic si de comunicare al celor doua piete, RASDAQ si BVB.
Parerile asupra semnarii actului de infiintare a unei a treia piete de tranzactionare a actiunilor sunt impartite. Pe de o parte, sunt voci care spun ca in conditiile actuale tranzactiile cu actiuni nu reclama aparitia unei a treia piete si vad in aceasta decizie un raspuns la solicitarea Bursei, care dupa ce a umplut ringul cu societati ce nu-si justifica aparitia pe lista oficiala vrea, acum, sa scape de ele. Pe de alta parte, hotararea CNVM este privita ca o sursa suplimentara de venituri pentru societatile de valori mobiliare, ca si pentru cele doua piete care ofera suportul informatic.
Cea de a treia piata, pentru care regulamentul de functionare a fost deja emis de CNVM, este deschisa atat societatilor comerciale care nu s-au conformat cerintelor impuse de Bursa – criterii de performanta, eliberarea datelor solicitate in termenul indicat – sau de RASDAQ, cat si celor suspendate de la tranzactii ca urmare a intrarii lor in procese de lichidare sau divizare. Sunt vizate, de asemenea, societatile comerciale inchise, adica acele societati care in baza documentelor constitutive priveaza actionarii de la libera transferabilitate a titlurilor detinute.
In acest context, Mihai Radu, vicepresedintele CNVM, precizeaza ca decizia de infiintare a pietei valorilor mobiliare necotate vine, pe de o parte, in sprijinul actionarilor lipsiti de dreptul de a-si valorifica titlurile, din motive care tin de decizii administrative. Este cazul societatilor supuse procesului de lichidare. Pe de alta parte, vanzarea acestor titluri pe o a treia piata confera unui investitor interesat posibilitatea de a le achizitiona la preturi infinit mai mici decat cele rezultate din negocierile directe cu Fondul Proprietatii de Stat. In plus, oficialul CNVM spune ca tranzactionarea actiunilor societatilor inchise ofera proprietarilor acestora sansa de a-si putea vinde titlurile, dupa exercitarea obligatiilor prevazute in statutul societatii, adica dupa consumarea dreptului de preemtiune, deci in cazul in care nici un alt actionar nu este interesat sa i le achizitioneze. Tot pe aceeasi piata vor intra si societatile ale caror tranzactii sunt ocazionale si care, potrivit oficialilor Bursei, „nu dau bine in lista oficiala a tranzactiilor BVB”.
Actiunile tranzactionate nu vor fi incluse in indicii oficiali, iar valoarea tranzactiilor nu va fi inclusa in volumele comunicate de cele doua piete, potrivit regulamentului CNVM. De asemenea, raportarea lor se va face separat de lista oficiala comunicata de BVB si RASDAQ. Intrarea in functiune a acestei piete depinde de momentul finalizarii procedurilor de catre Comitetul Bursei si Consiliul de Administratie al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare, potrivit oficialilor Bursei.