Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se află, marţi, la Washington, a aflat în ultimul moment că nu era autorizat să semneze acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, potrivit site-ului israelian N12, citat de dpa, conform Agerpres.

Netanyahu a plecat în SUA pentru a semna marţi cele două acorduri fără ministrul său de externe Gabi Ashkenazi.

Ajuns la Washington, premierul a aflat de la procurorul general că legea israeliană îi cere să dispună de procură de la Ashkenazi sau aprobare din partea guvernului.

La cererea sa, ministrul de externe i-a acordat această competenţă. Dar acordurile semnate de Netanyahu nu vor intra în vigoare decât după ce vor fi aprobate de guvern şi parlament, conform legislaţiei israeliene.

Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel şi EAU şi Bahrein marchează primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.

Cele două naţiuni arabe din Golf sunt primele din regiunea lor care vor semna un acord cu Israelul, alăturându-se Egiptului şi Iordaniei, state ale Ligii Arabe, privind normalizarea relaţiilor, într-o acţiune aclamată de preşedintele american Donald Trump drept o victorie a administraţiei sale.

Netanyahu: Acordurile pot pune capăt conflictului arabo-israelian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi, la Washington, că acordurile de normalizare cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein „pot pune capăt o dată pentru totdeauna conflictului arabo-israelian”, relatează sursa citată.

„Multă vreme după ce pandemia va fi trecut, pacea pe care o facem astăzi va rezista”, a spus Netanyahu la ceremonia de semnare care se desfăşoară în exteriorul Casei Albe.

„Timp de decenii statul evreu s-a rugat pentru pace”, a mai spus premierul israelian.

„Această zi este un punct de cotitură al istoriei. Vesteşte o nouă eră de pace”, a adăugat el.

Donald Trump a declarat marţi că „cinci sau şase” noi ţări arabe se pregătesc să încheie acorduri de normalizare a relaţiilor lor cu Israel după Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.

„Suntem într-un stadiu foarte avansat cu cinci ţări, cinci ţări suplimentare”, a declarat preşedintele SUA în Biroul oval, în compania premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Avem cel puţin cinci sau şase ţări care ni se vor alătura foarte curând, discutăm deja cu ele”, a dat el asigurări fără a numi aceste state.

„Cred că Israelul nu mai este izolat”, a adăugat preşedintele american.