Luigi Di Maio, minsitrul italian de Externe a declarat că cele două acorduri privesc realizarea de tranzacţii cu compania italiană din sectorul gazelor naturale Snam şi exportul de produse alimentare ”Made in Italy” către China.

”Acestora li se adaugă parteneriate importante în sectoarele energiei şi transporturilor”, a adăugat şeful diplomaţiei italiene.

Italia este prima etapă dintr-un turneu european de cinci zile pe care Wang Yi îl efectuează în contextul creşterii tensiunilor între ţara sa şi SUA. El va mai vizita Olanda, Franţa, Germania şi Norvegia.

Ce spune șeful diplomației chineze

”O Europă unită, stabilă şi prosperă este importantă pentru lumea întreagă”, a comentat ministrul Wang Yi în faţa presei la Roma.

El a mai spus că doreşte o consolidare a relaţiilor între UE şi China şi a estimat că aceste relaţii au suferit în urma ”provocărilor şi prejudiciilor cauzate de forţe externe”, fără a menţiona explicit SUA.

”China nu doreşte un Război Rece”, care ar constitui ”o întoarcere în urmă în istorie”, a indicat şeful diplomaţiei chineze.

A fost semnat un protocol

Guvernele italian şi chinez au semnat în martie 2019 un protocol de acord ”neconstrângător” pentru intrarea Italiei în ”noile drumuri ale mătăsii”, Italia devenind astfel prima ţară membră a G7 care se alătură proiectului faraonic de infrastructuri maritime şi terestre lansat de China în 2013.

Au fost în total semnate 29 de contracte sau acorduri-cadru, estimate de guvernul italian la 2,5 miliarde de euro, cu potenţialul să ajungă până la 20 de miliarde de euro, notează agerpres.ro.

Partenerii europeni ai Italiei se tem că acest proiect poate destabiliza ţările mici prin îndatorarea lor faţă de China şi că va consolida puterea acestei ţări, oferindu-i totodată acces la tehnologii cheie.

Represiunea din Hong Kong a fost de asemenea abordată de ministrul Wang Yi în discuţiile cu oficialii italieni, în timp ce un activist din Hong Kong, Nathan Law, era prezent marţi la Roma pentru a cere guvernului italian să condamne încălcarea drepturilor omului de către China.