Achim Irimescu ocupă, în prezent, funcţia de ministru – consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi este şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. 

Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 – februarie 2014. Irimescu a fost numit secretar de stat la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care şi-a dorit mai mult un tehnician pe acest post decât un membru de partid. El a coordonat cele două Agenţii de Plăţi care gestionau fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Autoritatea de Management, şi relaţia cu direcţiile tehnice din cadrul Comisiei Europene. 

Achim Irimescu este doctor în economie agrară, iar din 1998 şi până a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. 

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, joi, pe Facebook, că intenţionează să-i prezinte pe miniştrii Cabinetului său la sfârşitul acestei săptămâni, arătând că lucrează la o echipă solidă. Numele cel mai des vehiculat pentru preluarea şefiei la Ministerul Agriculturii a fost Mihail Dumitru, care în prezent ocupă una dintre cele mai importante funcţii în cadrul DG Agri, respectiv aceea de director general adjunct, responsabil cu dezvoltarea rurală în toate cele 28 de state membre UE. Dumitru a fost ministru al Agriculturii în perioada decembrie 2009 – septembrie 2010.

Europarlamentarul Sorin Moisă: Nu voi face parte din Guvernul Cioloș

 

Proaspăt propus pentru postul de premier, Dacian Cioloş va avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi stabili echipa şi a pune la punct un program de guvernare. Cioloş şi-ar fi ales deja câţiva dintre miniştrii viitorului Executiv. Printre aceștia s-ar număra actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, care şi-ar păstra postul şi Sorin Moisă, la ministerul Transporturilor.

Moisă, actual europarlamentar PSD, dar și fost director de cabinet al lui Cioloș în mandatul de comisar european, precizează că nu va face parte din noul Guvern.

"Cred ca e timpul pentru o clarificare, pentru a stopa speculatiile inutile: voi fi alaturi de Guvernul Romaniei condus de Dacian Cioloș cu tot ce voi putea fi de folos, dar NU voi fi in Guvern. Imi voi duce la indeplinire mandatul de europarlamentar intr-un mod de care nu cred ca o sa va fie rusine", a scris Moisă pe Facebook.

În presa au mai fost vehiculate şi alte variante pentru lista viitorului Cabinet. Este vorba despre Călin Georgescu, președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma din Viena, Constantin Dudu Ionescu, fostul ministru de Interne, Sorin Mândruţescu, fost director Oracle şi Sorin Ioniţă, preşedinte Expert Forum.

Sursa: Agerpres