OMS cere o nouă reglementare pentru țigări

OMS a făcut un apel joi către guvernele din întreaga lume să reglementeze țigările electronice într-un mod similar cu țigările tradiționale. Și să interzică toate aromele, subliniind riscurile pentru sănătatea utilizatorilor.

Țigările electronice au câștigat popularitate rapidă. Ele sunt percepute de unii ca un instrument crucial în reducerea numărului de decese și afecțiuni asociate fumatului. Cu toate acestea, agenția ONU susține că sunt necesare „măsuri urgente”. Deoarece nu există suficiente dovezi că țigările electronice facilitează renunțarea la fumat.

În plus, există îngrijorări majore cu privire la efectele potențial dăunătoare pentru sănătate. Și posibilitatea de a crea dependență de nicotin. În special în rândul nefumătorilor, inclusiv copiilor și tinerilor.

„Copiii încep de la o vârstă fragedă să folosească țigări electronice și pot deveni dependenți de nicotină”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit Reuters.

Conform unor studii, vaporii produsi de tigările electronice generează substanțe, printre care unele sunt recunoscute ca fiind cancerigene. Și prezintă riscuri pentru sănătatea inimii și a plămânilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat, de asemenea, că țigările electronice pot afecta dezvoltarea creierului la tineri.

OMS a făcut apel către guvernele din întreaga lume să adopte măsuri, printre care interzicerea tuturor aromelor, impunerea de taxe suplimentare și interzicerea utilizării în locuri publice. Este important de menționat că OMS nu deține autoritate asupra reglementărilor la nivel național și furnizează doar îndrumări pentru orientarea politicilor de sănătate publică.

În România, băuturile și țigările se vor vinde cu buletinul în mână

Pe 16 octombrie, Senatul a adoptat tacit proiectul legislativ prin care comercianții vor putea verifica vârsta persoanelor care cumpără țigări și băuturi alcoolice. Proiectul de lege a fost adoptat fără dezbatere în cadrul Senatului.

„Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool și tutun sunt suficient de maturi și responsabili pentru a face alegeri informate și sănătoase în ceea ce privește consumul acestor produse.

Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul la aceste produse și pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă”, au declarat reprezentanții USR, inițiatorii proiectului.

În România, 15% dintre fumătorii adulți, adică 1 din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de 14 ani. Iar 38% înainte de a împlini 18 ani, arată un raport citat de către inițiatori.

Datele se bazează pe o cercetare a Organizației Salvații Copiii, din 2019, când 14,6% dintre copiii școlarizați, cu vârsta între 13 și 15 ani, fumau tutun clasic. Unitățile care încalcă această lege vor fi, așadar, amendate cu până la 500 de lei.