Inițiatorii legii au explicat în expunerea de motive că parlamentarii beneficiază, începând cu anul 2015, de o „indemnizație pentru limită de vârstă” calculată prin raportare la numărul lunilor de mandat.

Totuși, această indemnizație nu exclude posibilitatea ca deputații și senatorii să încaseze o pensie pentru limita de vârstă, calculată după normele sistemului public de pensii bazat pe contributivitate.

Social-democrații vor să elimine pensiile parlamentarilor

Potrivit inițiatorilor, PSD vrea „o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu”, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate

„Perioada postpandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”, au explicat inițiatorii legii.

Social-democrații au susținut și că este nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem.

„De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității.

Având în vedere situația de criză prin care trece țară noastră că urmare a efectelor economice post-pandemie, dar și a conflicului din Ucraina, cu consecințe economice majore și asupra țării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate și respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populației în instituțiile publice în general și în instituția parlamentului, în special”, se arată în expunerea de motive.

Vor fi făcute economii la buget

„Ținând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege  considerăm că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate.

Prezența initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurații echității între cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor”, au subliniat inițiatorii.

În acest context, vor fi făcute și economii la buget, în condițiile în care anul trecut au fost plătite pensii pentru parlamentari în valoare de peste 19 milioane de lei.

„Menținerea în plată a acestor indemnizații ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra țării noastre în ultimii ani”, este scris în expunerea de motive.

Explicația lui Alfred Simonis

„Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă.

Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate!”, a scris Alfred Simonis pe Facebook.