Sunt probleme mari pentru acești șoferi din România. Autoturismele lor vor fi interzise. S-a dat lege care urmează să intre în vigoare. Finalul acestui an este termenul limită pentru a scăpa de acest timp de autovehicule.

Aceste mașini vor fi interzise în România

Acest tip de mașini vor fi interzise în România. Ne referim la cele cu volan pe dreapta, aduse din Regatul Unit. Dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Român, acestea vor rămâne în parcări. Operațiunea presupune modificarea mașinii și mutarea comenzilor cu tot cu volan pe partea stângă, o cheltuială de cel puțin două mii de euro.

Mai ieftine decât cele obişnuite, maşinile cu volanul pe dreapta au fost preferate de românii cu un buget mic pentru cumpărarea unui autoturism la mâna a doua. Poliţiştii şi instructorii auto le consideră însă adevărate pericole în trafic.

Numai anul trecut, 45 de români şi-au pierdut viaţa în accidente în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă. În peste 90% dintre aceste cazuri s-a stabilit că vina a fost a şoferilor care conduceau astfel de maşini. În primul rând pentru că nu se pot asigura corespunzător atunci când efectuează manevra de depăşire.

Adoptarea acordului privind Brexit şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană estimată pentru finalul acestei luni vor aduce schimbări, în România, pentru cei care au maşini cu volan pe dreapta.

Din prima zi a anului următor, dacă Marea Britanie nu va prelungi perioada de tranziţie după ieşirea din UE, maşinile din Regatul Unit nu vor mai putea circula pe drumurile publice de la noi dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Roman.
„Trebuie modificate începând de la instalaţia de direcţie, frânare şi electrică permutate de pe o parte pe cealaltă. Această operaţiune presupune costuri foarte ridicate şi vorbim de sume de peste două mii de euro”, spune Cristian Bărhălescu, manager Service Auto, conform ProTV.

Reprezentanţii service-urilor auto spun că românii au început deja să renunţe la maşinile cu volanul pe dreapta încă de anul trecut.

Registrul Auto Român anunță că vehiculele cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie şi Irlanda vor putea fi înmatriculate în aceleaşi condiţii până la sfârşitul anului. Regulile se schimbă din 2021.