Primăria municipiului Focşani a decis, marţi, în urma şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, închiderea creşelor din oraş până la 31 martie, suspendarea activităţilor culturale şi restricţionarea accesului în Căminul pentru Persoane Vârstnice şi instituţii publice.

Până când vor fi închise creșele

“Începând de mâine, 11 martie, până pe 31 martie, creşele vor fi închise. De asemenea, în aceiaşi perioadă, Căminul pentru Persoane Vârstnice nu va mai permite persoanelor asistate să părăsească incinta acestui cămin, iar vizitele aparţinătorilor vor fi restricţionate. Vor fi acceptate doar vizitele strict necesare, iar persoanele care vor veni în vizită vor trebui să poarte echipamente de protecţie, însemnând bonetă, halat, mănuşi, botoşei. Binenţeles, după ce vor trece printr-un filtru, la intrarea în Căminul de Persoane Vârstnice, şi vor răspunde la anumite întrebări pentru a putea stabili dacă au avut contact cu o persoană infectată sau dacă vin dintr-o zonă afectată. S-a luat decizia suspendării tuturor spectatorilor la competiţiile sportive, indiferent de natura acestora şi, de asemenea, suspendarea tuturor spectacolelor şi adunărilor publice din municipiul Focşani”, a spus primarul Cristi Misăilă, într-o conferinţă de presă.

Printre măsurile luate în urma şedinţei CLSU Focşani se numără şi restricţionarea numărului cetăţenilor care pot staţiona în holul de la intrarea în sediul Primăriei Focşani la maxim 20 de persoane şi cel mult 10 persoane în holul Punctul de Lucru de la Taxe şi Servicii, pentru a putea asigura o distanţă de minim un metru între persoane.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, la acest moment, la nivelul municipiului Focşani, un număr de 36 de persoane întoarse din Italia se află în izolare la domiciliu, iar primăria urmează să stabilească dacă acestea au nevoie de anumite servicii pe perioada carantinei.

“Am solicitat să ni se comunice de către Direcţia de Sănătate Publică lista persoanelor izolate la domiciliu, pentru ca, împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei să facem o mini-anchetă pentru a stabili dacă persoanele respective au nevoie de anumite servicii, gen aprovizionare cu alimente strict necesare, apă, pâine sau altele, pentru a putea respecta această izolare la domiciliu”, a spus Misăilă.

Toate suprafețele trebuie dezinfectate

Primăria va transmite o circulară către toate hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele de cartier, cafenele, baruri şi furnizori privaţi de servicii de transport persoane, care au obligaţia de a dezinfecta frecvent suprafeţele, în special în zona caselor de marcat, cărucioare, clanţe şi alte locuri expuse şi să instituie măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale.

Primarul municipiului Focşani a făcut apel către focşăneni să respecte aceste măsuri, iar cei care se întors din zonele afectate să declare cu exactitate locul de unde vin.

“Noi, autorităţile publice locale încercăm să luăm toate măsurile pentru a preveni răspândirea acestui virus şi apariţia cazurilor de îmbolnăvire. Dar avem totodată rugămintea către toţi cetăţenii din municipiul Focşani, cât şi cei din diaspora care intenţionează să vină în municipiu, să facă tot posibilul să se declare cu exactitate locaţia din care vin, indiferent ce măsuri vor fi luate de autorităţi. (…) Invităm cetăţenii din municipiul Focşani, şi nu numai, să dea dovadă de înţelegere”, a precizat primarul.