În vederea adoptării monedei euro la începutul anului 2023, premierul Croației, Andrej Plenković, a făcut apel la cetățeni să-și depună toate economiile în bănci și a anunțat că din luna septembrie toate prețurile vor fi afișate în kuna și euro, pentru ca cetățenii să se obișnuiască cu noua valută.

“Dorim ca procesul să fie simplu și fără costuri suplimentare pentru cetățeni” – a declarat Plenković la conferința de presă la care a prezentat proiectul de lege privind adoptarea monedei euro în Croația, transmite BETA, citat de Rador.

Plenković a făcut apel la cetățeni să-și depună în bănci economiile, deoarece în bănci convertirea în noua valută se va face automat și gratuit. Plenković a subliniat că adoptarea monedei euro este punctul culminant al procesului derulat în Croația în ultimele două decenii, din momentul în care a depus solicitarea de aderare la Uniunea Europeană.

Anul 2022 va fi hotărâtor pentru aderarea la Spațiul Schengen și la zona euro

“Aderarea la Spațiul Schengen și la zona euro sunt două procese profunde prin care Croația trebuie să mai treacă, iar anul 2022 va fi hotărâtor pentru aceste procese” – a declarat Plenković, iar ministrul croat al finanțelor, Zdravko Marić, a declarat că se vor utiliza diverse mecanisme pentru a se evita creșterea nejustificată a prețurilor cu ocazia adoptării euro

Croația, cea mai nouă ţară membră a UE, așteaptă să obţină în luna iulie a acestui an o decizie finală din partea statelor membre cu privire la data la care va putea adera la moneda unică. În context, trebuie amintit că la la începutul lunii ianuarie, Banca Centrală a Croaţiei a îndemnat cetăţenii care păstrează acasă sume mari de bani să se grăbească pentru depunerea acestora la bancă.

Apel făcut către toți cetățenii Croației

„Cetăţenii care păstrează acasă mari sume de kuna, fie sub formă de economii la ciorap fie sub formă de numerar pentru nevoile de tranzacţii, se pot pregăti pentru trecerea la euro prin reducerea numerarului pe care îl păstrează, fie prin depozitarea la bancă sau prin cheltuirea treptată. În acest fel vor simplifica procesul de conversie pentru ei”, a informat Banca Naţională a Croaţiei.

Banca Naţională a Croaţiei nu are estimări cu privire la cât de multe din cele 36 de miliarde de kuna (5,4 miliarde de dolari) aflate în prezent în circulaţie sunt depozitate în afara băncilor. De asemenea, ambele monede vor fi acceptate ca mijloc legal de plată timp de doi ani de la data la care se va face trecerea la euro, iar populaţia va putea schimba vechile kuna la bănci pe parcursul anului 2023 şi ulterior la banca centrală.