Ministrul Mediului din Franța face pași mari pentru a evita poluarea, dar și pentru a reduce deșeurile de plastic.  În acest context, începând cu luna ianuarie 2022, Franța va interzice ambalajele din plastic pentru aproape toate fructele şi legumele se arată într-un comunicat transmis luni de ministerul mediului, transmite Reuters.

Amintim faptul că fructele și legumele care nu vor ma fi ambalate în plastic apar pe o lege din februarie 2020. Mai exact, la acea dată, guvernul a publicat o listă cu aproximativ 30 de fructe şi legume care vor trebui vândute fără ambalaje din plastic de la 1 ianuarie. Pe această listă se găsesc prazul, vinetele, roşiile rotunde, dar şi merele, bananele şi portocalele.

Sursa citată precizează în acest mod va fi folosită o canitate mai mică de plastic de unică folosință și totodată, oamenii vor fi încurajați să renunțe la el.

„Folosim o cantitate scandaloasă de plastic de unică folosinţă în viaţa noastră de zi cu zi. Legea economiei circulare vizează reducerea utilizării plasticului de unică folosinţă şi impulsionarea înlocuirii sale cu alte materiale sau ambalaje reutilizabile şi reciclabile”, se arată în comunicat. Potrivit documentului, 37% din fructe şi legume sunt vândute ambalate şi se aşteaptă ca măsura să oprească utilizarea anuală a peste un miliard de ambalaje inutile din plastic.

Preşedinta federaţiei franceze a vânzătorilor de fructe, Francoise Roch, a oferit și ea o serie de declarații în acest context. Aceasta susține că trecerea la carton va fi dificilă într-un timp atât de scurt, iar vânzările se vor complica și ele.

Când va dispărea plasticul complet

„De asemenea, vânzarea produselor vrac este complicată deoarece mulţi clienţi ating fructele şi oamenii nu vor ca fructele lor să fie atinse de alţi clienţi”, a spus ea.

Amitni faptul că interzicerea ambalării face parte dintr-un program guvernamental multianual ce vizează eliminarea treptată a utilizării plasticului. Totodată, începând cu 2021, Franţa a interzis paiele, paharele şi tacâmurile din plastic, precum şi caserolele din polistiren.

Planul este ca Fructele tăiate şi un număr limitat de fructe şi legume delicate să poată fi încă vândute cu ambalaje din plastic, dar nu mai târziu de sfârşitul lunii iunie 2026, când plasticul va fi complet interzis.

De cealaltă parte, ambalajele din plastic vor fi interzise până la sfârşitul lunii iunie 2023 pentru roşii cherry, fasole verde şi piersici, iar până la sfârşitul anului 2024 pentru andive, sparanghel, ciuperci, unele salate şi ierburi, precum şi cireşe. La sfârşitul lunii iunie 2026, zmeura, căpşunele şi alte fructe de pădure delicate trebuie să fie vândute fără plastic.

Tot din 2022, spaţiile publice trebuie să pună la dispoziţie ţâşnitori pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic, publicaţiile de presă şi publicitate trebuie expediate fără ambalaje din plastic, în timp ce restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuite.

Frața mai dorește ca din ianuarie 2023 să interzică și farfuriile de unică folosinţă utilizate în restaurantele de tip fast-food pentru mâncarea consumată la faţa locului.