O mare parte a lumii energetice a fost încântată de nou-deschise oportunități E&P din această țară. Dar două oferte de săptămâna trecută arată că investițiile se îndreaptă, de fapt, spre o cu totul altă parte a afacerii aici – conducte de gaze naturale.

Acțiunea a început cu un pachet mare de finanțare pentru Mexic Fermaca Enterprises, cu 820 de milioane de dolari pentru un noi conducte între Chihuahua și Durango – bani proveniţi de la un consorțiu de creditori, inclusiv Citigroup, Banco Santander și Goldman Sachs.

Scopul noului proiect Fermaca este simplu: aducerea de gaze naturale abundente din SUA în inima industrială a Mexicului. Proiectul prevede livrarea a aproape 42,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Texas, începând din prima jumătate a anului 2017.

Și aceasta nu este singurul proiect în regiunea atrage atenția investitorilor.

La doar câteva zile după afacerea Fermaca, Sempra Energy din SUA a anuntat ca filiala sa mexican IEnova va cumpăra trei conducte de gaze naturale în nordul Mexicului – pentru suma de 1.33 miliarde de dolari.

Tranzactia include, de asemenea conductele de transport gaze naturale de lichide, împreună cu infrastructura de stocare.

Sempra Energy are deja o prezenţă agresivă în Mexic. Compania deține jumătate din proiectului conductei Los Ramones – care este de așteptat să fie o arteră importantă care transportă gaze naturale din America. Iar afacerea de săptămâna trecută arată că societatea comercială americană este dispusă să investească bani serioşi în acest  sector.

Desigur, toate acestea sunt veşti importante pentru producătorii de gaze naturale din SUA. Care văd o potențială creştere a cererii în condiţiile deschiderii conductelor mexicane. Dupa unele estimari, consumatorii mexicani ar putea înghiţi până la 10% din totalul producției de gaz din SUA în următorii doi-trei ani.