În urma acestei tranzacţii, cea mai mare achiziţie din istoria Accor Hotels, grupul francez va prelua mărcile Fairmont, Raffles şi Swissôtel şi va urca pe poziţia a treia în topul celor mai mari grupuri hoteliere mondiale, după Marriott-Starwood şi Intercontinental.

Operaţiunea, care aduce grupului francez aproximativ 155 de hoteluri şi resorturi (dintre care 40 în dezvoltare), va fi finanţată printr-o plată de 840 de milioane de dolari în numerar şi emiterea de 46,7 milioane noi acţiuni. Principalii acţionari de la FRHI Holdings,, fondul suveran de investiţii din Qatar (QIA) şi compania de investiţii a prinţului saudit Alwaleed bin Talal, Kingdom Holding Company of Saudi Arabia (KHC), vor deveni acţionari la Accor Hotels cu participaţii de 10,5% respectiv 5,8% din capitalul grupului hotelier francez.

'Această achiziţie conferă AccorHotels o poziţie de leadership mondial în industria hotelurilor de lux, un segment esenţial în termeni de potenţial de dezvoltare şi rentabilitate precum şi pentru crearea de valoare pe termen lung', a subliniat directorul general de la AccorHotels, Sébastien Bazin.

În prezent, doar 15% din hotelurile AccorHotels sunt în segmentul hotelurilor de lux (regrupate sub mărcile Sofitel, Pullman şi MGallery), 38 sunt pe segmentul mediu şi 47% în segmentul economy. Preluarea FRHI Holdings permite AccorHotels să deţină o prezenţă reală în America de Nord, graţie mărcii Fairmont, şi de asemenea să se dezvolte pe segmentul hotelurilor din lux din Asia cu marca Raffles şi Europe cu marca Swissôtel. Astfel AccorHotels va deveni unul din jucătorii importanţi pe piaţa hotelurilor de lux cu aproape 500 de hoteluri.

Accor operează 3.600 de hoteluri cu 450.000 de camere în 92 de ţări din întreaga lume prin mărcile Sofitel, Pullman, Novotel, Mercure, Ibis şi HotelF1. La începutul acestui an, grupul polonez Orbis a preluat 46 de hoteluri din Europa Centrală şi de Est pentru 142,3 milioane de euro de la grupul francez Accor. Majoritatea hotelurilor vizate de această tranzacţie sunt amplasate în capitalele Ungariei, Cehiei, României şi Poloniei.

SURSA: Agerpres