Accesul la vaccinuri COVID, accelerat. Sunt esențiale pentru depășirea crizei sanitare

Având în vedere că varianta Delta este deja dominantă în anumite state, liderii lumii au decis, în cadrul reuniunii virtuale a APEC, să accelereze accesul la vaccinuri anti-COVID-19. Liderii sunt de părere că vaccinurile anti-coronavirus sunt esențiale  pentru depăşirea crizei sanitare.

Reuters notează că liderii au promis să-şi intensifice eforturile de extindere a producţiei şi de livrare a vaccinurilor împotriva noului coronavirus, precum şi să susţină economiile atât timp cât va fi necesar.

„Pandemia continuă să aibă un impact devastator asupra oamenilor şi economiilor din regiunea noastră. Vom depăşi această urgenţă sanitară doar accelerând accesul echitabil la vaccinuri anti-COVID-19 sigure, eficiente, de calitate şi la un preţ convenabil”, au subliniat participanţii.

Barierele globale trebuie înlăturate

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a participat și el la această reuniune, subliniind că barierele globale în ce priveşte producţia şi distribuţia de vaccinuri trebuie înlăturate. În același timp, premierul Japoniei, Yoshihide Suga, a declarat că Jocurile Olimpice trebuie să se desfășoare în condiții de securitate.

„Discuţiile noastre au depăşit naţionalismul vaccinurilor, acum ne concentrăm pe toate aspectele ce ţin de contribuirea la efortul global de vaccinare – producerea, distribuirea şi utilizarea vaccinurilor”, a spus gazda reuniunii, premierul neozeelandez Jacinda Ardern.

Ea a adăugat că liderii mondiali au căzut de acord că actuala pandemie nu va fi ultima şi că pregătirea este de importanţă critică.

Reuniunea online a fost găzduită de Noua Zeelandă. Printre alții, la reuniune au participat și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Chinei, Xi Jinping.

Sursă foto: Dreamstime