Absorbţia fondurilor europene a constituit principala temă de discuţie în cadrul întâlnirii dintre premierul Emil Boc şi reprezentanţii PDL în administraţia publică locală.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, sâmbătă, după întâlnirea primarilor PDL şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene cu premierul Boc şi o parte a miniştrilor, că discuţiile au vizat proiectele de dezvoltare locală, România fiind la jumătatea perioadei de absorbţie a banilor europeni.

Vicepreşedintele PDL a spus că discuţiile, care au durat aproximativ şapte ore şi s-au desfăşurat cu uşile închise, s-au axat pe priorităţile administraţiei publice locale pentru 2011, pe descentralizare şi accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene.

Flutur a arătat că „PDL este puternic implicat în administraţia locală”, având aproape 1.000 de primari şi 14 preşedinţi de Consilii Judeţene.

Potrivit acestuia, la întâlnirea conducerii centrale a partidului cu primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene au fost discutate proiectele de dezvoltare locală, în condiţiile în care România are la diszpoiţie peste 30 de miliarde de euro, fonduri europene, care trebuie absorbite până în 2013. Flutur a arătat că România este „la jumătatea perioadei de absorbţie a fondurilor europene” şi că autorităţilor locale le-au fost cerute proiecte clare pentru infrastructură, în special pentru infrastructura de drumuri, „care nu arată prea bine”.

„Am cerut să prindem în aceste programe inclusiv oraşele mici, care sunt ocolite de proiecte de proiecte de finanţare”, a afirmat Flutur.
El a mai spus că au fost luate în discuţie şi proiectele de apă-canal pentru că România are un grad de conectare la reţeaua de apă-canal „destul de scăzut”, iar ministrul de resort a prezentat un program în acest sens.
Totodată, s-a discutat şi despre problema imobilelor de patrimoniu şi a terenurilor lăsate în paragină, care trebuie transferate către administraţiile locale pentru a li se da o utilitate.