În perioada aprilie-iunie 2016, Gazprom a realizat un profit net de 245 miliarde de ruble (3,4 miliarde de euro), în scădere cu 17% în ritm anual ca urmare a creşterii cu 16% a costurilor de exploatare, precum şi a evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb. În schimb, cifra de afaceri trimestrială a crescut cu 5%, până la 1.327 miliarde ruble (18,3 miliarde de dolari). 

Creşterea veniturilor Gazprom este cu atât mai notabilă cu cât anterior grupul rus a avertizat că în al doilea trimestru preţul gazelor naturale, indexat de evoluţiile de pe piaţa petrolului, va atinge cel mai scăzut nivel. Grupul rus a precizat că exporturile sale spre Europa au crescut puternic, în pofida dorinţei Uniunii Europene de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, fiind posibil să atingă un nivel record în acest an. 

În primele şase luni ale acestui an vânzările de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, până la 1.755 miliarde ruble (24 miliarde de euro) graţie unui avans de 19% a vânzărilor spre Europa. În schimb, Gazprom pierde teren pe piaţa din Rusia şi nu a mai vândut gaze naturale Ucrainei din iarnă, pe fondul crizei dintre Moscova şi Kiev, ceea ce face posibil ca în 2016 producţia Gazprom să atingă cel mai mic nivel de la crearea companiei în anii 90.

Agerpres