A murit Viaceslav Lebedev, unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin

Rusia este în doliu! Instanța a anunțat sâmbătă, pe 24 februarie, că președintele Curții Supreme a Rusiei, Viaceslav Lebedev, a decedat la vârsta de 80 de ani, conform DPA.

Lebedev a fost considerat un susținător influent al președintelui rus Vladimir Putin. Acesta a preluat conducerea instanței în 1989, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Viaceslav Lebedev
Viaceslav Lebedev (SURSA FOTO: Council.gov.ru)

Pe parcursul mandatului său, Curtea Supremă a fost criticată de activiștii pentru drepturile omului. Ei au afirmat că aceasta nu a fost independentă în luarea deciziilor, ci a acționat ca un instrument al puterii politice de la Kremlin.

Ziarul Kommersant a raportat că judecătorul a decedat în spital din cauza unei afecțiuni canceroase. El s-a născut la Moscova, în anul 1943.

”El a participat la activitățile Curții Supreme până în ultima sa zi”, a transmis Kommersant, citând o sursă.

Lebedev a fost inclus pe lista de sancțiuni a Ucrainei

Lebedev a fost inclus pe lista de sancțiuni a Ucrainei din cauza implicării sale în conducerea Rusiei. El s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 6 februarie pentru a discuta despre funcționarea sistemului judiciar.

Justiția din Rusia a fost de mult controlată de Kremlin, cu parlamentul țării adoptând o serie de legi restrictive, iar instanțele emițând sentințe cu substrat politic.

Conform organizației pentru drepturile omului OVD-Info, Rusia are peste 1.000 de deținuți politici, unii dintre aceștia fiind în închisoare pentru că au denumit conflictul Rusiei cu Ucraina drept „război” sau pentru că au distribuit mesaje anti-război, scrie The Kyiv Independent.

Fiul șefului Rosfnet a murit în condiții asemănătoare cu Aleksei Navalnîi

Amintim că recent, Igor Sechin, CEO-ul Rosneft, a suferit pierderea fiului său, Ivan, în vârstă de 35 de ani, conform informațiilor furnizate de site-ul de știri Meduza. Ivan Sechin a încetat din viață pe 5 februarie. Ivan era cunoscut și apreciat chiar și de către președintele rus, Vladimir Putin, care l-a decorat în 2015.

Se pare că Ivan a decedat din cauza unui cheag de sânge, similar cu cazul opozantului rus Alexei Navalnîi. Tatăl său, supranumit „Darth Vader”, este liderul puternic al gigantului petrolier Rosneft.

A fost și rămâne un apropiat al liderului rus încă din anii 1990, fiind considerat acum drept „mâna dreaptă” a acestuia. Mai multe puteți afla aici.