‘Neil este printre cei mai mai eroi americani, nu numai din epoca actuală, ci din toate timpurile’, afirmă Obama într-un comunicat, declarându-se ‘profund întristat’ de dispariţia astronautului. ‘Atunci când el şi coechipierii săi au decolat la bordul navetei Apollo 11 în anul 1969, au luat cu ei aspiraţiile unei naţiuni întregi’, adaugă Obama, care avea numai opt ani când a avut loc această misiune istorică. ‘Ei au decis să arate lumii că spiritul american poate să vadă dincolo de ceea ce pare inimaginabil, iar cu motivaţie şi ingeniozitate totul este posibil’, mai afirmă liderul de la Casa Albă.
‘Şi atunci când Niel a pus piciorul pe suprafaţa Lunii pentru prima dată, el a oferit un moment de reuşită umană care nu va fi uitat niciodată’, continuă Obama în mesajul său, în care mai spune că ‘astăzi, spiritul pentru cunoaştere al lui Neil continuă să anime toţi bărbaţii şi femeile care şi-au dedicat viaţa explorării necunoscutului, printre care se numără şi cei care fac în aşa fel încât să ne conducă cât mai sus şi cât mai departe în spaţiu’. ‘Această moştenire va fi dusă mai departe, alimentată de un om care ne-a învăţat puterea enormă a unui mic pas’, afirmă Obama la finalul mesajului.
În luna iulie 1969, Neil Armstrong a ajuns pe Lună cu misiunea Apolo 11 împreună cu alţi doi cosmonauţi, dar a fost primul care a coborât pe solul selenar şi a rostit celebra expresie rămasă în istorie: ‘Este un pas mic pentru om, dar unul uriaş pentru omenire’.
Decesul său a survenit în urma complicaţiilor după o intervenţie chirurgicală pe cord, care a fost efectuată la începutul lunii.
Neil Armstrong este ‘un erou american împotriva voinţei lui’ care ‘şi-a servit naţiunea cu mândrie, ca pilot al marinei, pilot de încercare, apoi astronaut’, menţionează familia sa într-un comunicat difuzat după deces.
In memoriam
Politicieni şi oameni de ştiinţă au evocat memoria astronautului american Neil Armstrong – primul om care a păşit pe Lună – care s-a stins din viaţă sâmbătă la vârsta de 82 de ani, informează duminică BBC.
Buzz Aldrin, alt membru al misiunii Apollo 11 – prima misiune în care omul a păşit pe suprafaţa Lunii – şi al doilea om care apus piciorul pe Lună, a declarat la vestea morţii lui Neil Armstrong că ‘ a fost suficient de norocos pentru a fi unul dintre acei membri ai echipajului care au zburat alături de remarcabilul Neil Armstrong şi pe care l-au însoţit în modulul lunar Eagle’. El şi-a exprimat tristeţea că nu poate sărbători împreună cu Armstrong, ca o echipă, cea de-a 50 aniversare pe care o aşteptau cu nerăbdare în 2019.
‘Cred că întreaga comunitate spaţială va fi foarte îndurerară la auzul acestei veşti – ne va fi dor de un mare lider în programul spaţial’, a mai spus Buzz Aldrin. Comandantul modulului pilot de pe Apollo 11, Michael Collins, a declarat că Neil Armstrong era ‘cel mai bun şi îi va lipsi enorm’. Şi preşedintele american Barack Obama a evocat sâmbătă memoria astronautului Neil Armstrong.

‘Neil Armstrong este printre cei mai mari eroi americani, nu numai din epoca actuală, ci din toate timpurile’, a afirmat Barack Obama, declarându-se ‘profund întristat’ de dispariţia astronautului. ‘Atunci când el şi coechipierii săi au decolat la bordul navetei Apollo 11 în anul 1969, au luat cu ei aspiraţiile unei naţiuni întregi’, a adăugat Obama, care avea numai opt ani când a avut loc această misiune istorică.
‘Ei au decis să arate lumii că spiritul american poate să vadă dincolo de ceea ce pare inimaginabil, iar cu motivaţie şi ingeniozitate totul este posibil. Şi atunci când Niel a pus piciorul pe suprafaţa Lunii pentru prima dată, el a oferit un moment de reuşită umană care nu va fi uitat niciodată’, a mai spus liderul de la Casa Albă.
‘Astăzi, spiritul pentru cunoaştere al lui Neil continuă să anime toţi bărbaţii şi femeile care şi-au dedicat viaţa explorării necunoscutului, printre care se numără şi cei care fac în aşa fel încât să ne conducă cât mai sus şi cât mai departe în spaţiu. Această moştenire va fi dusă mai departe, alimentată de un om care ne-a învăţat puterea enormă a unui pas mic’, a afirmat în încheiere şeful statului american.
Directorul NASA, Charles Bolden, a declarat la rândul său că ‘atât timp cât există cărţile de istorie, Neil Armstrong va fi prezent în ele, omagiat pentru că a dus un mic prim pas al omenirii într-o lume dincolo de a noastră’. ‘Pe lângă faptul că a fost unul dintre cei mai mari exploratori ai Americii, Neil a dat dovadă de graţie şi modestie devenind un exemplu pentru noi toţi’, a spus Charles Bolden.
Şi Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia SUA, şi-a exprimat tristeţea la auzul veştii morţii marelui astronaut. ‘Neil Armstrong ocupă azi un loc în galeria eroilor. Cu un curaj nemăsurat şi dragoste nemărginită pentru ţara sa, el a păşit acolo unde omul nu pusese niciodată piciorul. Lunii îi va lipsi primul său fiu al Pământului’, a afirmat oficialul american.
‘M-am întâlnit şi a vorbit cu Neil Armstrong în urmă cu câteva săptămâni – pasiunea sa pentru spaţiu, ştiinţă şi descoperire, precum şi devotamentul său pentru America mă vor inspira toată viaţa’, a adăugat Mitt Romney.
Un alt senator american, fost astronaut, Bill Nelson, a afirmat că, în opinia sa, ‘Neil Armstrong a înţeles că trebuia să ajungem mai departe de stele. Primul său ‘pas uriaş pentru omenire’ a fost făcut de un om extraordinar’, a adăugat senatorul.
Şi John Glenn, fost senator şi astronaut american, a opinat că ‘Armstrong a fost dispus să îndrăznească foarte mult pentru ţara sa şi a fost mândru să facă acest lucru, cu toate acestea a rămas aceeaşi persoană modestă dintotdeauna. A fost un prieten bun şi nu îl vom uita niciodată’, a afirmat oficialul american.
Ministrul american al apărării, Leon Panetta, şi-a exprimat şi el ‘profunda tristeţe la auzul veştii trecerii în nefiinţă a lui Neil Armstrong – unul dintre cei mai mari eroi ai Americii’.
‘Ne luăm rămas bun de la unul dintre ai noştri. În calitate de veteran decorat al războiului din Coreea, astronaut al NASA şi primul om care a păşit pe Lună, Neil a inspirat generaţii de americani să creadă că naţiunea noastră este capabilă să atingă măreţia, care poate fi obţinută numai cu determinare, perseverenţă, şi eforturi susţinute’, a afirmat şeful Pentagonului.
‘Deşi Neil nu se mai află printre noi, spiritul şi moştenirea sa vor dăinui pentru eternitate’, a spus în încheiere Leon Panetta.
Sursa: Agerpres