A murit actorul Constantin Cojocaru

Doliu în lumea teatrului! Actorul Constantin Cojocaru s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut de Unteatru, instituția la care el a jucat frecvent în ultima parte a carierei sale.

„Drum bun, Constantin Cojocaru! Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim”, a fost mesajul postat de Unteatru pe Facebook.

Constantin Cojocaru poreclit „Țâcă” Cojocaru de către colegii săi, s-a născut în satul Borolea din județul Botoșani. Încă din perioada adolescenței, a fost sigur în privința direcției pe care dorea să o urmeze în viață.

El a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, în 1966. Câțiva ani mai târziu, și-a îndeplinit visul.

Constantin Cojocaru și-a început cariera ca actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Aici a activat până în anul 1975, când a luat decizia să se mute la București.

Unul dintre cei mai mari actori ai României, acesta și-a încheiat parcursul în 2001 la Teatrul Odeon. Ulterior, a colaborat cu mai multe instituții din Capitală, inclusiv Unteatru.

Constantin Cojocaru a jucat în peste 40 de filme

Cariera sa a fost una plină de realizări. A interpretat roluri în peste 40 de filme, precum și pe scenele teatrului. Un exemplu notabil este în filmul de referință „Moromeții”, regizat de Stere Gulea. De asemenea, a fost prezent în producții precum „Câinii”, „Bacalaureat”, „Aniversarea” și „Trei zile până la Crăciun”.

Vestea trecerii sale în neființă a adus tristețe în rândul colegilor de breaslă. Numeroase persoane au transmis mesaje de condoleanțe și recunoștință în memoria lui Constantin Cojocaru. Dorina Chiriac, de exemplu, l-a descris pe marele actor drept un individ harnic și valoros.

„Și pentru că marele actor a muncit și a iubit smerit, pentru că a umblat mereu cu lumina pe care numai copilul mic o mai are înainte să învețe să mintă, i s-a zis Țâcă. Puțini actori sunt dragi altor actori. A plecat Țâcă. A rămas Constantin Cojocaru”, a scris actrița pe Facebook.

A murit criticul literar Dan Cristea

Și lumea literaturii este în doliu. Uniunea Scriitorilor din România a anunțat sâmbătă că Dan Cristea, critic literar și director al revistei „Luceafărul de dimineață”, a încetat din viață.

„Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe deosebită dispariţia dintre noi a criticului literar Dan Cristea, director al revistei ‘Luceafărul de dimineaţă’. (…) Prin trecerea în eternitate a lui Dan Cristea, literatura română suferă o ireparabilă pierdere”, a transmis Uniunea pe Facebook.

Mai multe puteți citi aici.