Doliu în Italia! Gaetano Pesce a murit

Doliu în Italia! Arhitectul şi designerul vizionar Gaetano Pesce a murit. S-a stins din viață la onorabila vârstă de 84 de ani. Nefericitul anunț a fost făcut joi, 4 aprilie 2024, prin intermediul contului său de Instagram.

Pe lângă vârsta înaintată, artistul italian s-a confruntat, în ultimul an, cu probleme de sănătate. Totuși, optimismul său a rămas neclintit. Familia sa și admiratorii săi i-au dat forța necesară pentru a merge înainte.

„De-a lungul a șase decenii Gaetano a revoluționat lumile artei, designului, arhitecturii și spațiile liminale dintre aceste categorii. Originalitatea și nervul său nu sunt egale cu niciunul.

În ciuda faptului că s-a confruntat cu probleme legate de sănătate, mai ales în ultimul an, Gaetano a rămas pozitiv, jucăuș și mereu curios. El este supraviețuit de copii, familie și toți cei care l-au adorat. Unicitatea, creativitatea și mesajul său special dăinuiesc prin arta sa. La revedere, Gaetano!”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gaetano Pesce (@gaetano.pesce)

Postarea respectivă a strâns peste 14.000 de aprecieri în doar nouă ore. „A fost un mentor, un prieten, un profesor, un intelect, un artist creativ pasionat pe care îl voi avea mereu în inima mea.” / „Raiul este pe cale să devină puțin mai colorat. Sunt recunoscător că te-am cunoscut în această viață.” / „Oh, Gaetano, ai fost unul dintre oamenii mei preferați cu care să lucrez VREODATĂ. Atât de amuzant și rău și genial. Întotdeauna îmi place să văd fotografiile pe care le-am făcut împreună, dar nu astăzi”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise în secțiunea de comentarii.

„Oh, Gaetano, nu am putut niciodată să-ți pronunț numele, dar tu ai fost întotdeauna unul dintre oamenii mei preferați cu care să lucrez. Întotdeauna mi-a plăcut să văd pozele pe care le-am făcut împreună, dar să le văd astăzi în memoriam mă întristează. Ce STAR ai fost. Vizionar și rău și amuzant și stilat și atât de plin de bucurie.

(…) Toți oamenii din jurul tău din New York TE-AU IUBIT ATÂT DE MULT, iar studioul a fost întotdeauna un loc de emoție și bucurie. (…) Ai crezut că New York-ul este centrul lumii. Ai fost genial de nimicitori când venea vorba despre modă.

”Nu există niciun designer american interesant. Uită-te la Michael Kors! E un dezastru! Și acesta este cel mai avansat designer din SUA? Arta și experimentele nu au nimic de-a face cu banii. Tu creezi ideea, apoi mai târziu ideea poate face bani. Și vorbesc despre New York aici, așa că imaginați-vă cum arată restul Americii!”

Ai făcut lumea un loc mai arătos”, a scris, la rândul său, Mark C. O’Flaherty (fotograf de interior și portrete din Londra, Anglia) pe contul său de Instagram.

Despre Gaetano Pesce

Gaetano Pesce s-a născut în anul 1939 în La Spezia, Liguria, Italia. A urmat studii de arhitectură la Veneția. A predat arhitectură timp de 28 de ani, având catedre la Strasbourg, Pittsburgh, Milano, Hong Kong, Sao Paulo și New York, unde s-a stabilit definitiv în anul 1980.

Lucrările sale sunt prezente în colecțiile permanente ale unor muzee de renume, precum „MoMA” din New York, SUA, „Victoria and Albert Museum” din Londra, Anglia, și „Centre Pompidou” din Paris, Franța.

Este creatorul celebrei serii de fotolii „Up”, fotolii antropomorfe realizate din spumă poliuretanică.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gaetano Pesce (@gaetano.pesce)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gaetano Pesce (@gaetano.pesce)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gaetano Pesce (@gaetano.pesce)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gaetano Pesce (@gaetano.pesce)