Profesorul epidemiolog Mary-Louise McLaws de la Universitatea din Australia consideră că lentoarea unor campanii de vaccinare în multe țări va avea implicații pentru călătoriile internaționale, potrivit Nzherald.

Sistemul Bloomberg de urmărire a vaccinurilor estimează că acum se administrează în jur de 16 milioane de doze de vaccin pe zi. Dar chiar și în acest ritm ar dura doi ani până când va fi vaccinată aproximativ 75% din populație și există inechități uriașe între țări.

Iar ceea ce Regatul Unit a reușit în aproximativ cinci luni, Europa și India o va face in aproximativ un an. Prin comparație, în Africa de Sud și Ucraina va fi nevoie de mai mult de 10 ani.

“În realitate, anumite țări vor fi lăsate în urmă și vom vedea inegalități ale vaccinării în cel mai rău moment”, a declarat Mary-Louise McLaws. Ea a avertizat asupra riscurilor, în special în cazul Austrliei, care vrea să-și deschidă granițele turiștilor.

Chiar dacă Australia a restricționat intrarea în țară a celor care au fost vaccinați, există încă șanse ca multe persoane pozitive să poată intra, spune McLaws. În plus, dacă majoritatea australienilor ar putea merge în locuri sigure precum China, Taiwan, Hong Kong și Coreea de Sud, alții ar putea vizita regiuni mai riscante.

La rata actuală de vaccinare din Australia, prof. McLaws consideră că ar putea dura până în martie 2021 ca 85% dintre adulți să primească vaccinul, acesta fiind procentul estimat pentru obținerea imunității de turmă. „Acesta nu este începutul sfârșitului, ci e începutul unei noi ere”, afirmă ea, referindu-se la vaccinuri.

„Vom vorbi la un moment dat despre cum a trebuit să suportăm această ”gripă ușoară”. Dar asta nu se va întîmpla până când toate aceste locuri de unde vin rudele și prietenii noștri și unde vrem să mergem nu vor avea un nivel ridicat de absorbție a vaccinurilor”, a spus ea.