Primarul general al Capitalei, a scris pe Facebook, că teatrele şi instituţiile de spectacole administrate de Primăria Capitalei se redeschid pentru public începând de luni. Ea preciza că, pentru reluarea evenimentelor, fiecare instituţie de spectacol îşi va lua toate măsurile necesare de siguranţă pentru artişti şi spectatori, iar programarea spectacolelor va ţine cont în permanenţă de evoluţia epidemiologică în plan local şi de măsurile care sunt necesare, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestări.

Ulterior, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a afirmat că primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare.

„Din 15 iunie, teatrele şi instituţiile de spectacole administrate de Primăria Capitalei se redeschid pentru public. Cultura este esenţială pentru viaţa unui oraş, aşa că am decis, împreună cu managerii teatrelor din Bucureşti, reluarea treptată a spectacolelor cu public, acest anunţ fiind aşteptat de sute de artişti şi mii de bucureşteni. Bucureştiul are la dispoziţie, pentru desfăşurarea activităţilor culturale, peste 10.000 de locuri în sălile de spectacol, iar criza sanitară a blocat accesul publicului la reprezentaţiile teatrelor”, a precizat primarul, pe Facebook.

Gabriela Firea a adăugat că, pentru reluarea evenimentelor, fiecare instituţie de spectacol îşi va lua toate măsurile necesare de siguranţă pentru artişti şi spectatori, iar programarea spectacolelor va ţine cont în permanenţă de evoluţia epidemiologică în plan local şi de măsurile care sunt necesare, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestări.

Grupul de Comunicare Strategică: Este contrar legilor 

Primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, a precizat sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică, după ce Gabriela Firea, a anunţat redeschiderea de luni pentru public a teatrelor şi instituţiilor de spectacole.

„Atragem atenţia asupra anunţului făcut de primarul Capitalei, Gabriela Firea, referitor la redeschiderea spectacolelor de teatru ale instituţiilor aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti în spaţii închise. Menţionăm faptul că, potrivit normativelor în vigoare, spectacolele se pot desfăşura doar în aer liber, cu participarea a maximum 500 de persoane, cu respectarea regulilor de distanţă şi de protecţie sanitară. Deocamdată, sunt interzise spectacolele desfăşurate în spaţii închise! (…) Primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, iar în cazul în care acest lucru se va întâmpla prefectul municipiului Bucureşti va acţiona pentru suspendarea unei astfel de hotărâri”, potrivit unui comunicat al GCS.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că descurajează iniţiative precum cea a primarului general, care „riscă să pună în pericol” viaţa şi sănătatea comunităţilor locale.

„Descurajăm astfel de iniţiative care riscă să pună în pericol viaţa şi sănătatea comunităţilor locale, fiind pasibile de sancţiuni contravenţionale sau penale. Facem apel la responsabilitatea managerilor teatrelor din Bucureşti să nu transpună în fapt o astfel de decizie a primarului general al municipiului Bucureşti”, a adăugat GCS.

Nicuşor Dan: Gabriela Firea caută din nou scandalul

Gabriela Firea „caută din nou scandalul şi victimizarea” anunţând deschiderea teatrelor, deşi reglementările naţionale interzic pentru moment spectacolele în spaţii închise, a afirmat Nicuşor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei susţinut de PNL şi USR.

„Gabriela Firea caută din nou scandalul şi victimizarea anunţând deschiderea teatrelor, deşi reglementările naţionale interzic pentru moment spectacolele în spaţii închise. Gabriela Firea, dacă ar fi fost un primar responsabil, ar fi pregătit înainte de 1 iunie spaţiile în aer liber pentru organizarea spectacolelor, iar de la 1 iunie teatrele din Bucureşti şi-ar fi început activitatea”, a declarat Nicuşor Dan.

FOTO: INQUAM/Octav Ganea