În acelaşi timp, Brazilia, cu 41.828 de decese înregistrate oficial, a devenit a doua ţară din lume cel mai afectată de pandemie, în urma Statelor Unite, relatează agenţia AFP, citată de agerpres.

La Beijing, responsabili din districtul Fengtai au anunţat sâmbătă înfiinţarea unui ”dispozitiv în vreme de război”. Şapte cazuri de contaminare cu COVID-19 au fost înregistrate în vecinătatea pieţei Xinfadi din Beijing, dintre care şase sâmbătă, potrivit autorităţilor sanitare. Această piaţă a fost închisă de autorităţi, la fel ca o altă piaţă, de fructe de mare, frecventată de una dintre persoanele infectate, astfel încât să poată avea loc operaţiunile de dezinfectare şi de prelevare a probelor. Nouă şcoli şi grădiniţe din zonă au fost închise.

Joi a fost anunţat un prim caz de COVID-19 din Beijing în ultimele două luni.

Aceste cazuri noi stârnesc temeri privind reapariţia în China a epidemiei, pe care autorităţile reuşiseră să o controleze prin măsuri stricte de carantină.

Peste 100.000 de decese în SUA

Şi în SUA (peste 114.000 de decese), în mai multe state în care au fost reluate activităţile începând din aprilie, după ce a fost atins un platou al cazurilor, s-a înregistrat un aflux de noi pacienţi, ceea ce a suscitat, de asemenea, temeri privind un al doilea val de contaminări.

Cu toate acestea, „nu putem închide din nou economia”, a avertizat secretarul american an Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Acelaşi scenariu în Africa de Sud, unde numărul de cazuri noi a depăşit 10.000 într-o singură zi, ajungând la aproape la 62.000 vineri, la o săptămână după ieşirea din izolare.

În total, COVID-19 a provocat peste 425.282 de decese şi a infectat peste 7,6 milioane de persoane în întreaga lume, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale, sâmbătă, la ora 1:30 GMT.

Cu 41.828 de decese înregistrate de la începutul epidemiei, Brazilia a depăşit Regatul Unit în ceea ce priveşte numărul de decese asociate noului coronavirus. Cea mai mare ţară din America Latină, cu 212 milioane de locuitori, este, de asemenea, a doua ţară cu cel mai mare număr de infecţii înregistrate, în urma Statelor Unite, cu 828.810 cazuri.

„Situaţia din Brazilia este îngrijorătoare, toate statele sunt afectate”, a declarat vineri Mike Ryan, directorul programului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ”Sistemul sanitar nu este complet saturat, dar în unele zone există o presiune puternică asupra ocupării paturilor de la terapie intensivă”, a adăugat el.

Tot în America Latină, noul epicentru al pandemiei, Mexic şi Chile au înregistrat vineri cele mai îngrijorătoare cifre zilnice. Mexicul a totalizat peste 15.000 de decese de la începutul epidemiei, iar Chile 2.870.

În Honduras, ţara este ”la un pas de prăbuşirea sistemului spitalicesc”, după cum a atras atenţia profesorul Marco Tulio Medina de la Universitatea Naţională, citat de AFP.

”Nici în cele mai urâte coşmaruri ale mele nu am crezut că voi trăi aşa ceva”, a declarat Nora Maradiaga, director al Spitalului Torax, într-un interviu acordat postului TV local HCH. 69 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus internaţi în această unitatea sa au decedat.

Acuzate că ar fi gestionat greşit criza sanitară sau că nu ar fi acţionat din timp, guvernele s-au trezit pe banca acuzaţilor în întreaga lume, notează AFP. Premierul italian Giuseppe Conte a fost audiat vineri în legătură cu modul în care guvernul său a gestionat criza coronavirusului, timp de aproape trei ore, de magistratul Maria Cristina Rota, procuror adjunct al parchetului din Bergamo, oraş martir din Lombardia şi epicentrul epidemiei care a făcut peste 34.000 de morţi în Italia. Guvernul central şi liderii din Lombardia îşi atribuie reciproc responsabilitatea acestei întârzieri, care a avut un impact dramatic asupra saturării sistemului sanitar, creşterii mortalităţii şi extinderii epidemiei în această regiune.

Nemulţumirea creşte şi în Franţa, unde au fost depuse aproximativ şaizeci de plângeri împotriva membrilor guvernului. Fostul ministru al Economiei, Arnaud Montebourg, a declarat vineri că statul francez s-a comportat ”lamentabil” şi că ”multe decese ar fi putut fi evitate”.