Marius Budăi, ministrul Muncii a vorbit despre modul în care pensiile de la Pilonul II vor evolua. Potrivit acestuia, în următorii doi ani, viitorii pensionari ar urma să primească mai mulți bani.

Mai exact, contribuția pentru pensiile private din Pilonul II va crește cu un procent în 2024. În momentul de față contribuția este de 3,75%, iar ea va ajunge la 4.75% din salariu. În ceea ce privește modul în care se va face această majorare, până acum nu este clar, însă există posiblitatea ca ratele anuale să crească treptat, sau brusc.

Decizia ar urma să fie luată până la finalul lunii martie, în contextul în care Guvernul s-a angajat în fața Uniunii Europene să reformuleze întregul sistem de pensii.

„Începând din ianuarie 2024, până atunci anunţăm, aşa e asumarea, nu a fost luată o decizie”, a anunțat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Mihai Pop, de la Asociația Participanților la pilonul II  a vorbit despre aceste aspecte. Beneficiarul ar putea alege dacă să primească banii eșalonat, în mai mulți ani, sau dacă vor alege plata integrală, arată sursa citată.

„O sumă relativ mică, dacă o dăm într-un termen pe cinci ani, asta poate să însemne ceva şi trebuie întotdeauna să existe opţiunea, la cererea clientului, pentru o retragere totală sau parţială”, a declarat Mihai Pop, Asociația Participanților la pilonul II.

Câți pensionari cotizează la pilonul II?

Trebuie menționat faptul că la momentul actual,  în România, 7,8 milioane de salariați cotizează la Pilonul II de pensii. În ceea ce privește sumele actuale, cei care au cotizat lună de lună, ar putea avea în cont 11.250 de lei.

Banii pot fi retrași doar în momentul în care beneficiarul atinge vârsta de pensionare. Totodată, el ar urma să aleagă dacă va lua banii în rate eșalonate, sau pe toți deodată, pe o perioadă de cinci ani.

Amintim faptul că banii din contul dedicat pensiei private obligatorii pot fi retrași înainte de vârsta de pensionare doar în cazuri excepționale, cu este invaliditatea.

Mai exact, în cazul în care beneficiarul contului moare, banii pot fi retrași de moștenitori. În restul Europei pe de altă parte,  beneficiarul Pilonului II de pensii primește banii sub forma unor pensii lunare pe mai mulți ani.

Totodată, în unele țări iau în considerare speranța de viață, astfel că în Uniunea Europeană suma din cont se împarte la o perioadă de 12 ani, a subliniat Cristi Tudorescu.

„Se discută şi în România dacă plata din pilonul 2 să se dea întreaga suma sau sub formă de pensie lunară, practic anuităţi, ca şi cum primeşte fiecare o parte din suma acumulată de-a lungul timpului”, a declarat Cristi Tudorescu, consultanta financiar.