Ministrul turc de Finanţe vede în rezultatele din ultimul trimestru că economia se confruntă cu o aterizare lentă. "Deşi există o încetinire a creşterii consumului şi a investiţiilor, efectele comerţului exterior asupra creşterii economice au fost pozitive”, a spus Mehmet Şimşek pentru agenţia Anatolia.

Produsul Intern Brut al Turciei a fost de 772,2 miliarde de dolari anul trecut, iar venitul pe cap de locuitor de 10.444 de dolari. Motorul din spatele creşterii robuste a Turciei a fost "încrederea şi stabilitatea", potrivit premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

Pentru acest an ministrul turc al Economiei estimează o creştere de 5%, dar Özgür Altuğ, economist-şef la BGC Partners, se aşteaptă la o creştere de doar 2%. "Analizând cifrele de creştere din ultimul trimestru pe sectoare de activitate, vedem că industria prelucrătoare (5,2% creştere), construcţiile (7%), agricultura (6,7%), transporturile (6,8%) şi sănătatea (7,8%) au fost factori principali din spatele creşterii din trimestrul patru, însă în toate sectoarele creşterea a fost semnificativ mai mică decât în trimestrele anterioare", a explicat Altuğ.

De asemenea, în ciuda creşterii consumului, la 3,4%, importurile s-au contractat în al patrulea trimestru, cu 5%, a declarat pentru Reuters Gülay Elif Girgin, economist la Oyak Investment.

"Acest lucru este interesant. Vom continua să prognozăm o scădere de 2% a PIB în 2012, iar datele privind comerţul exterior pe lunile ianuarie şi februarie susţin această ipoteză. În conformitate cu condiţiile de lichiditate la nivel global, vom vedea o încetinire, o contracţie în acest an", a spus Girgin.

"Problema economiei din Turcia este că se bazează în principal pe consum, ceea ce te face să-ţi doreşti o echilibrare a economiei. Cele mai recente cifre indică această echilibrare, în contextul în care contribuţia consumului la creşterea economică a scăzut, dar preţurile în creştere ale petrolului încetinesc acest proces de ajustare”, a adăugat un alt economist.