„Vom începe să construim încă 75 de apartamente în Bragadiru şi 100 de unităţi în Arad. Din prima fază a proiectului din Bragadiru am vândut 85%, iar la Arad am vândut 60%“, a declarat Ofer Lieberson, care dezvoltă proiectele pentru fondul de investiţii Patron Capital.

Tagor a finalizat anul trecut primele două blocuri cu 75 de unităţi din ansamblul Adora Urban Village din Bragadiru, cu finanţare de la Banca Carpatica, şi 107 apartamente în Adora Park din Arad, cu bani de la Volksbank. Proiectul din Arad a fost început în 2013 şi presupune construcţia a 12 blocuri care necesită o investiţie de peste 83 mil. euro.

Recent, dezvoltatorul a încheiat şi construcţia unui prim bloc cu circa 100 de apartamente în Adora Pipera, proiect finanţat de Piraeus Bank. „În Pipera de abia acum începem procesul de vânzare. Până nu vindem 50% din proiect, nu demarăm o nouă etapă. Nu cred că vom începe un nou bloc în acest an pentru că e dificil să vinzi 50 de apartamente până la finalul anului“, spune Ofer Lieberson.

Construit lângă Şcoala Americană pe un teren de 10 hectare, Adora Pipera prevede construirea a 600 de apartamente şi presupune o investiţie totală de 57,6 mil. euro.

Tagor a finalizat în urmă cu o lună şi construcţia primului bloc cu 107 apartamente, dintr-un total de 1.200 programate în cadrul proiectului Adora Forest, finanţat de Banca Carpatica. Investiţia în acest bloc s-a ridicat la 7,3 mil. euro.

Putere de convingere

Surprinzător este faptul că Ofer Lieberson a reuşit să convingă trei bănci cu probleme să îi finanţeze dezvoltările. Banca Carpatica încearcă cu disperare să fuzioneze cu o altă bancă pentru a-şi întări poziţia, Volksbank a fost preluată de Banca Transilvania, iar Piraeus Bank intenţionează să iasă din sistemul bancar românesc.

Ofer Lieberson a anunţat că vrea să dezvolte în paralel patru ansambluri rezidenţiale care vor cumula la final circa 3.500 de apartamente. Pentru construcţia acestor proiecte ar fi necesară o investiţie de circa 250 mil. euro.

Tagor şi Patron Capital au investit peste 100 mil. euro într-un portofoliu de 100 hectare de teren, din care circa 30 de hectare pregătiţi pentru dezvoltare, iar restul teren agricol ce urmează a fi transformat în teren pentru construcţii. Loturile sunt răspândite în Timişoara, Oradea, Pipera, Dascălu şi Snagov – Ştefăneşti.

Interesat de active toxice

În vara anului trecut, Ofer Lieberson şi-a exprimat interesul în achiziţionarea sau administrarea de active imobiliare toxice aflate în proprietatea băncilor. Pentru a accesa aceste segment de piaţă, Lieberson a înfiinţat firma Tagor Asset Manangement, care are ca obiectiv găsirea de soluţii, împreună cu băncile, la problema portofoliilor de creanţe ce blochează provizioane uriaşe. Cu o valoare totală a creditelor neperformante acordate populaţiei şi firmelor estimată la aproximativ 10 mld. euro, băncile din România sunt nevoite să găsească soluţii pentru a reduce provizioanele şi a vinde garanţiile preluate în contul creanţelor  – o situaţie din care pot ieşi prin vânzarea directă a portofoliului de credite neperformante.

Capitalul necesar achiziţiei unor asemenea proprietăţi ar putea proveni de la fondul de investiţii Patrol Capital din Marea Britanie, care dispune de active de peste 2,5 mld. euro şi cu care Lieberson este un parteneriat. Cei doi parteneri sunt gata să achiziţioneze activele imobiliare toxice şi creditele neperformante ale băncilor, aducându-le astfel lichiditate imediată şi economii consistente.


Te-ar putea interesa și: