Studiul a fost publicat marţi în The New England Journal of Medicine, relatează DPA, iar cercetarea va continua şi în perioada următoare, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată să identifice perioada în care anticorpii sunt detectaţi la persoanele imunizate cu vaccinul Moderna.

Eficacitatea vaccinului Moderna

Nivelul ridicat de anticorpi a fost detectat la toate grupele de vârstă participante la studiul clinic, însă persoanele mai tinere prezintă niveluri mai mari decât persoanele în vârstă.

Oamenii de ştiinţă doresc să continue monitorizarea participanţilor la studiu pentru a determina momentul în care protecţia se reduce şi pentru a vedea în ce grad poate fi adăugată o protecţie suplimentară prin administrarea unor doze de rapel.

Potrivit unui alt studiu, vaccinul Pfizer a dovedit o eficienţă de aproape 92% după şase luni. În cazul vaccinului Moderna, nu a fost oferit un procent exact. Ambele vaccinuri s-au dovedit foarte eficiente împotriva formelor severe de boală.

Studiul despre eficienţa ridicată a acestor vaccinuri vine în contextul în care Statele Unite continuă să crească numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare de teama unui al patrulea val al pandemiei. Marţi, preşedintele Joe Biden a devansat cu două săptămâni, până pe 19 aprilie, data până la care toţi americanii adulţi vor fi eligibili pentru vaccinare.

Potrivit datelor anunţate de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, peste 108 milioane de persoane, reprezentând aproape 33% din populaţia Statelor Unite, au primit cel puţin o doză din vaccinurile aprobate, iar peste 63 de milioane au fost imunizate cu ambele doze până marţi.

Numărul de persoane imunizate

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)  vine cu noi informații. Mai exact, potrivit sursei citate, până ieri au fost vaccinate aproape 55.000 de persoane. În ceea ce privește numărul reacțiilor adverse, potrivit sursei citate, au fost înregistrate 184 de reacţii adverse, iar alte  84 de reacţii sunt în curs de investigare. Totodată, CNCAV a precizat și dozele de vaccin folosite. Astfel, potrivit sursei citate, dintre acestea, 46.797 au primit serul Pfizer, 4.718 pe cel de la Moderna şi 3.434 pe cel de la AstraZeneca.

Sursă foto: Dreamstime