Aproximativ 6,8 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă dintre cei 21 de candidaţi, între care favoriţii sunt: preşedinta Parlamentului, Ţeţka Ţatceva, 58 de ani, candidată a partidului conservator Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), la putere, şi generalul Rumen Radev, 53 de ani, fost comandant al forţelor aeriene şi candidat al Partidului Socialist, considerat un susţinător al Moscovei. 

Pentru a mobiliza electoratul, premierul Boiko Borisov, reales la sfârşitul anului 2014, a avertizat că va demisiona în cazul în care candidata sa Ţeţka Ţatceva nu se clasează pe primul loc în acest tur de scrutin, cu riscul de arunca din nou în nesiguranţă această ţară săracă din UE care s-a confruntat cu grave tulburări sociale la începutul anului 2013, menţionează AFP. 

Ultimele trei sondaje publicate vineri o clasează pe Ţeţka Ţatceva pe primul loc în primul tur cu 26% până la 28% din voturi, urmată de Rumen Radev cu 22% până la 23%. 

Analiştii estimează că va avea loc un al doilea tur de scrutin la 13 noiembrie. O înfrângere a candidatei partidului la putere ar provoca o breşă în supremaţia GERB care controlează puterea executivă şi din care provine şi preşedintele în exerciţiu Rosen Plevneliev. 

Subiecte precum lupta împotriva sărăciei, corupţia endemică, exodul populaţiei şi criza demografică în această ţară în care salariu mediu este de 480 de euro s-au aflat în centrul campaniei electorale din Bulgaria. (Sursa: Agerpres)