Forțele ruse instalate în regiunea separatistă Lugansk s-au retras din câteva localități în urma contrafensivei ucrainene din estul țării. Orașul Kreminna, capturat încă din aprilie, a fost eliberat. În aceeași situație se află și alte localități din regiune. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat la începutul lunii iulie că întreaga regiune Lugansk (din bazinul minier Donbas) a fost cucerită, informează DPA.

„Astăzi, Kreminna este complet pustie’”, a afirmat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai. „Nu există poliţie, nici comenduire, nici parchet – nu a mai rămas nimeni, toţi au fugit”, a precizat acesta.

„Armata rusă a părăsit oraşul şi din nou flutură steagul ucrainean, care a fost ridicat de partizani”, a afirmat el pe contul său din Telegram.

Declarațiile guvernatorului nu au putut fi confirmate, însă acestea au fost făcute la o zi după ce bloggerii militari ruși au anunțat că soldații ucraineni au intrat în satul Belogorovka (Bilohorivka) situată în apropiere de micul oraş Kreminna, pe celălalt mal al râului Severski Doneţ.

Ucrainenii abia au început contraofensiva de eliberare a teritoriilor cucerite de ruși

Haidai a precizat că forţele regulate ucrainene nu au intrat încă în oraş, indicând că oraşul Starobilsk, situat la aproximativ 70 de kilometri mai spre est, se află într-o situaţie similară.

„Eliberarea pe scară largă a regiunii Lugansk va începe de la Kremmina şi Svatovo”, a precizat acesta, referindu-se la un alt oraş situat la aproximativ 50 de kilometri nord de localitatea menţionată şi care rămâne încă sub control rusesc, a afirmat el.

Orașul Kreminna din regiunea Lugansk a fost ocupată de ruși pe 18 aprilie și tot atunci a început marea ofensivă în urma căreia Rusia a preluat sub controlul său cea mai mare parte a regiunilor estice Doneţk şi Lugansk.

Acest oraş are aproximativ 20.000 de locuitori și se află la 25 de kilometri nord-vest de Severodoneţk, unul dintre principalele centre urbane din regiune şi care a fost cucerit de forţele ruse în iunie după o lună de lupte grele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara că, de la declanșarea contraofensivei lansate la sfârşitul lunii august, forţele armate din Ucraina au eliberat deja „peste 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu” în estul şi sudul ţării.