Rareș Bogdan intervine în scandalul momentului! Ce spune despre Nicolae Ciucă: A fost o dovadă de transparență

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan, a vorbit, joi seara, despre reacția pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut-o după ce în spațiul public au apărut informații care spun că teza sa de doctorat conține pagini care sunt plagiate. Liberalul a mai spus că momentan nu există dovezi concrete care arată că acesta ar fi plagiat, cu adevărat, în lucrarea sa de doctorat, motiv pentru care nu ar trebui să fie, încă acuzat.

„Mă bucur că premierul a cerut verificarea tezei domniei sale de doctorat. Mi-a plăcut cum a reacționat premierul, a zis ‘Vă rog, verificați’. Nu a fost deloc copac, nu s-a ascuns și a spus ‘Hai să vedem, pentru a lămuri lucrurile’. Mi s-a părut o dovadă de fair-play și o dovadă de transparență din partea domniei sale. Deocamdată există suspiciune. Eu știu că pe suspiciuni nu poți să acționezi, trebuie să existe probe concludente, trebuie să existe ceva clar. Generalul Ciucă a fost extrem de deschis, dar totuși trebuie să vedem niște lucruri concrete, nu putem să-l acuzăm de ceva înainte de a prezenta vreo probă”, a afirmat Rareș Bogdan.

Florin Cîțu a reacționat, de asemenea

Președintele liberalilor consideră că premierul Nicolae Ciucă trebuie să clarifice repede acuzațiile ce i se aduc în privința plagierii lucrării sale de doctorat. Florin Cîțu a precizat că premierul i-a confirmat astăzi că a trimis deja lucrarea sa la verificare, din proprie inițiativă.

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a declarat marţi seara că premierul Nicolae Ciucă i-a transmis că a trimis teza sa de doctorat, spre verificare, către o comisie care să ateste că nu este plagiat.

„Astăzi, domnul premier a fost în şedinţa Biroului Executiv al PNL şi singur a luat cuvântul şi a prezentat situaţia. Mi-a spus că a trimis lucrarea spre verificare, din proprie iniţiativă, către o comisie care să ateste faptul că nu este plagiat„, a precizat Cîţu, la postul de televiziune Digi 24.

Întrebat dacă această problemă nu este o vulnerabilitate pentru PNL, Cîţu a răspuns negativ, însă a subliniat că este datoria lui Nicolae Ciucă să clarifice „foarte rapid” acest subiect.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat analizarea lucrării sale de doctorat, susţinută în 2003, intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, de către Comisia de etică a Universităţii Naţionale de Apărare (UNAp), instituţia organizatoare de studii de doctorat în care s-a susţinut teza.

Potrivit premierului, alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienţa personală acumulată în misiunile internaţionale la care a participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menţinere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) şi misiunea de tip coaliţie din Afganistan (2002).