De unde ar fi plagiat de fapt Nicolae Ciucă? O spune chiar un fost șef al premierului: Nu e deloc bine că s-a întâmplat

Una dintre lucrările pe care premierul Nicolae Ciucă le-ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat este „Forțe și tendințe în mediul de securitate european”, realizată chiar de generalul în rezervă Teodor Frunzeti. Amintim că acesta a ocupat funcția de șef de Stat al Forțelor Terestre și a fost rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Astfel, Teodor Frunzeti a vorbit pentru europalibera.org despre presupusul plagiat al premierului, după ce jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat pe premier că şi-a plagiat lucrarea de doctorat.

„Nu știu cât la sută e plagiată lucrarea. Nu am pus la softul antiplagiat lucrarea respectivă, nu știu ce scor are (…) Ar trebui văzut cât la sută se consideră plagiat din lucrarea aceea. Trebuie să ținem cont că, în anul respectiv, în 2003, nu existau sisteme antiplagiat și nu se ocupa nimeni de chestia asta. Acum, să judecăm cu sculele pe care le avem în 2022 ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani, mi se pare un pic.

Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijență, că a făcut-o cu bună știință, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie și el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia, și presupun că e și acum”, a spus Teodor Frunzeti pentru sursa menționată.

Acuzațiile lansate de jurnalista Emilia Şercan

Anterior, jurnalista Emilia Şercan a susținut că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată.

„Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată. Dovezile adunate cu multă migală atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă”, susţine Emilia Şercan.