Ies la iveală noi detalii despre lucrarea de doctorat a fostului secretar de stat și șef al Brigăzii de combatere a Criminalității Organizate Cluj Napoca, Toma Rus.

Potrivit referatului de evaluare, Toma Rus, a rămas fără titlul de doctor în științe, după ce a plagiat aproximativ 10 pagini. Documentul a fost întocmit de trei profesori universitari și arată foarte care sunt motivele care au dus la retragerea titlului de doctor în științe obținut de Rus de la Academia de Informații Mihai Viteazu, pepiniera de cadre a SRI-ului, scrie gazetadecluj.ro. 

Astfel, potrivit sursei citate, din lucrarea de dcotorat intitulată „Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale”, mai bine de 10 pagini au fost plagiate.

”Am evaluat teza de doctorat și am analizat documentele prezentate pe platforma națională concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără menționarea autorului, după cum rezultă și din raportul comisiei de analiză și din Hotărârea comisiei de etică a Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazu. Având ca reper elementele menționate propunem retragerea titlului de doctor”, arată referatul de analiză a lucrării semnat de Prof. univ. Dr. Sorin Pînzariu, Prof. univ.dr. Gheorghe Popescu și Prof. univ. Dr. Dănuț Turcu.

Ce s-a descoperit în lucrarea de doctorat

În același timp, în argumentul referatului, profesorul universitar Dănuț Turcu menționează că nu au fost făcute nici citări și nu au fost menționate nici măcar sursele.

”În raport cu sesizarea, am constat preluări integrale sau parțiale din textul sursă, 3791 cuvinte, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie”, se mai arată în document.

De menționat este faptul că, cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor sunt Vasile Dîncu, fost vicepremier și unul dintre bunii prieteni ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile-Ozunu, președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma, secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

Problema titlului de doctor a lui Toma Rus a fost denunțată chiar de SRI. Mai exact, la jumătatea  anului trecut, SRI, prin Academia de Informații Mihai Viteazu, a cerut Curții de Apel Cluj anularea diplomei de doctorat a lui Toma Rus.

Primul clujean dat în judecată de SRI

Din păcate, Toma Rus este singurul clujean dat în judecată de SRI pentru că și-a plagiat lucrarea de doctorat.

”Având în vedere că atribuirea titlului de doctor în științe militare și informații domnului Toma Rus prin ordinul Ministerului Educației Naționale a dus la emiterea diplomei de doctor de către Academia Națională de Informații Mihai Viteazu, în condițiile în care sesizarea privind suspiciunea de plagiat a fost admisă și a fost notificată Ministerului Educației Naționale și președintelui Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ducând la emiterea OMEN de retragere a titlului de doctor în domeniul științelor militare, solicităm în consecință anularea Diplomei eliberată de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul și repunerea părților în situația anterioară.

Retragerea titlului de doctor prin ordin de ministru pe considerente de plagiat, deci imorale, așa cum reține CCR, se transpune în plan administrativ în criticarea în instanță de către instituția emitentă, adică Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat (IOSUD) a diplomelor de doctor, pe considerentul că actul administrativ/ordinul MEN de acordare a titlurilor de doctor a fost viciat, a fost emis cu nerespectarea Legii nr. 1/2011 a învățământului, odată cu apariția deciziilor CNATDCU de confirmare a suspiciunilor de plagiat.

Având în vedere că toate actele juridice trebuie încheiate cu respectarea condițiilor cerute de lege pentru validitatea lor, nerespectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege lipsește actul juridic de eficacitate și din această cauză nu poate fi realizat scopul pentru care s-a încheiat.

Așadar, la nivelul instituției noastre a fost recepționat OMEN de retragere a titlului de doctor acordat lui Toma Vasile Rus”, se arată în cererea SRI adresată instanței.

Cine este Toma Rus

Toma Rus, de origine din Cluj, a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP.

În perioada 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. De asemenea, în primul și cel mai scurt mandat pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne, Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

Până la momentul actual, numele lui Toma Rus a apărut în dosare diverse, cu acuzații de corupție, trafic de influență, abuz în serviciu ori fals în declarații, însă a fost scos de sub urmărire penală.