Ani grei de închisoare pentru un fost europarlamentar PDL. Marian Zlotea, fost președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel București la 8 ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție. Sentința este definitivă și nu mai poate fi atacată.

Ani grei de închisoare pentru Marian Zlotea

Europarlamentarul a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influență, luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și instigarea la luare de mită. Zoltea a fost acuzat de procurori că îi obliga pe salariații Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să cotizeze lunar la PDL.

Zlotea fusese condamnat în primă instanța de Tribunalul București la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuantă. Pe vremea când era președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor a avut beneficii datorită funcției sale.

Minuta instanței privind condamnarea la închisoare

“Inculpatul ZLOTEA MARIAN să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, sporită la 8 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968). În baza art. 71 C.pen. (1968) aplică alăturat pedepsei rezultante principale pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968) de la data pronunţării prezentei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 6 luni închisoare se va executa în regim de detenţie. Dispune confiscarea sumei de 263.000 lei de la inculpatul Zlotea Marian”, arată G4media.ro.

Ce anunța DNA la trimiterea în judecată a fostului parlamentar

”Concret, inculpatul Zlotea Marian, în repetate rânduri, a determinat conducerea D.S.V.S.A. București, respectiv pe inculpații Lupu Doina – Constanța și Hofman Marius, să abuzeze de funcțiile deținute. Pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acțiuni sociale, (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susținerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului A.N.S.V.S.A., dar și al altor instituții), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceștia din urmă își determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenții economici pe care îi controlau și autorizau pe linie sanitar veterinară și siguranța alimentelor”, au susținut procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată.

Obligați să cotizeze la partid
Anchetatorii spun că inspectorii erau forțați să dea lunar bani pentru PD-L, în caz contrar riscând să-și piardă funcțiile.

”Inculpatul Zlotea Marian, folosindu-se de autoritatea și prerogativele ce derivă din funcția publică deținută, a condiționat menținerea pe funcții și păstrarea locului de muncă la Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) București a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecție și Control și Serviciului Igienă Veterinară, de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 lei de către fiecare inspector (reprezentând o cotizație lunară pentru formațiunea politică din care făcea parte inculpatul), plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie – mai 2010”, potrivit procurorilor.

În primă instanță, în februarie 2018, Zlotea a fost condamnat de Tribunalul Capitalei la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.