România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova

Vineri, pe data de 10 mai, Nicolae Ciucă a participat la Forumul Președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

”Noi am făcut tot ce ne-a stat omeneşte în putinţă, dincolo de responsabilităţile publice, de responsabilităţile politice, vorbim de ceea ce simţim fiecare dintre noi ca să sprijinim Republica Moldova fiecare dintre noi. Am avut un contact şi un dialog permanent cu autorităţile de la Chişinău, de la doamna preşedintă (..) acum în continuare şi cu preşedintele Parlamentului. Am vorbit cu preşedintele parlamentului ieri, cu premierul, chiar în ziua de Înviere”, a declarat acesta.

Liderul PNL a subliniat că toate eforturile de coordonare și aliniere a sprijinului pe care țara noastră îl oferă Republicii Moldova sunt firești și complet justificate.

”Vă asigur că ele vor continua”, a spus el.

Nicolae Ciucă a precizat că astăzi discută despre modalitățile de a sprijini mai eficient Republica Moldova în parcursul său european. Acesta a mai menționat că au avut loc activități desfășurate în perioade foarte scurte de timp. Iar acestea avut un impact pozitiv asupra deciziilor ce urmează să fie luate.

Președintele PNL a subliniat că atunci când ne referim la relațiile economice dintre România și Republica Moldova acum zece ani, schimburile economice dintre cele două state erau de un miliard de euro.

El a menționat că în prezent se discută despre un volum de schimburi de 3 miliarde de euro. A adăugat că în decursul unui deceniu, în zece ani, acestea s-au triplat. Ciucă a subliniat că România a devenit cel mai important investitor în Republica Moldova, cu investiții de aproximativ 400 de milioane de euro. De asemenea, a menționat că România a devenit principalul partener comercial, cu exporturi din Republica Moldova direcționate, în principal, către România.

O oportunitate de a redescoperi patriotismul

Tot vineri, la Iași, în cadrul Ceremoniei militare dedicate Zilei Victoriei în Europa, Zilei Uniunii Europene și Zilei Independenței, Nicolae Ciucă a declarat că acesta este anul în care avem oportunitatea să redescoperim patriotismul. A adăugat că patriotismul nu ar trebui interpretat greșit ca un naționalism extremist, manifestat prin conflicte cu vecinii externi sau prin intoleranță față de diversitatea socială internă. A subliniat că patriotismul implică angajamentul și asumarea valorilor, ideilor și principiilor care definesc națiunea noastră.

”Celebrăm în aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei şi al României. 8 mai – Ziua Victoriei în Europa, 9 mai – Ziua Europei şi 10 mai – Ziua Independenţei României. Astăzi, când pacea şi securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar lângă graniţele noastre, vedem mai limpede ca oricând importanţa moştenirii pe care ne-au lăsat-o aceste momente istorice.

Moştenirea Zilei Victoriei în Europa din 1945 este cea a unui continent al păcii şi al prosperităţii, al triumfului binelui asupra răului, al democraţiei împotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus în 1950 viziunea unui spaţiu de prosperitate de anvergură continentală, pe care îl construim în fiecare zi. 10 mai a marcat Independenţa României şi ridicarea unei naţiuni puternice şi libere”, a declarat preşedintele Senatului, în discursul susţinut la Iaşi.

Liderul liberal a vorbit despre semnificațiile zilei de 10 mai în istorie. A explicat că la data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen și-a depus jurământul în fața Parlamentului Principatelor Unite. De asemenea, a menționat că la data de 10 mai 1877, principele Carol a semnat Declarația de Independență a României față de Imperiul Otoman. Mai multe puteți citi aici.