Nicolae Ciuc: Pacea și securitatea noastră sunt sub asediu

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat vineri la Iași, în cadrul Ceremoniei militare dedicate Zilei Victoriei în Europa, Zilei Uniunii Europene și Zilei Independenței, că acesta este anul în care avem oportunitatea să redescoperim patriotismul. Totuși, a precizat că nu trebuie înțeles greșit patriotismul ca un naționalism extremist, manifestat prin conflicte cu vecinii externi sau prin intoleranță față de diversitatea socială internă. El a subliniat că patriotismul reprezintă angajamentul și asumarea valorilor, ideilor și principiilor care definesc națiunea noastră.

”Celebrăm în aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei şi al României. 8 mai – Ziua Victoriei în Europa, 9 mai – Ziua Europei şi 10 mai – Ziua Independenţei României. Astăzi, când pacea şi securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar lângă graniţele noastre, vedem mai limpede ca oricând importanţa moştenirii pe care ne-au lăsat-o aceste momente istorice.

Moştenirea Zilei Victoriei în Europa din 1945 este cea a unui continent al păcii şi al prosperităţii, al triumfului binelui asupra răului, al democraţiei împotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus în 1950 viziunea unui spaţiu de prosperitate de anvergură continentală, pe care îl construim în fiecare zi. 10 mai a marcat Independenţa României şi ridicarea unei naţiuni puternice şi libere”, a declarat preşedintele Senatului, în discursul susţinut la Iaşi.

Lecția de istorie a lui Ciucă

Ciucă a trecut în revistă semnificațiile zilei de 10 mai în istorie. El a explicat că în data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen și-a depus jurământul în fața Parlamentului Principatelor Unite. De asemenea, în data de 10 mai 1877, principele Carol a semnat Declarația de Independență a României față de Imperiul Otoman.

Ciucă a adăugat o notă pentru a clarifica că, în realitate, pe 9 mai 1877, Declarația a fost aprobată de Parlament, fiind însoțită de discursurile oficialilor vremii, inclusiv cel al marelui liberal Mihail Kogălniceanu. El a menționat că regimul comunist a încercat să șteargă din istorie semnarea acestui act fundamental de către prinț, pentru a diminua importanța pe care ziua de 10 mai o are pentru națiunea română.

Liberalul a continuat să spună că patru ani mai târziu, în data de 10 mai 1881, România a fost proclamată Regat, obținându-și astfel locul meritat în rândul statelor europene.

Ciucă a evidențiat faptul că nu ar trebui să uităm că independența a fost obținută prin sacrificiul de sânge pe câmpurile de luptă.

”Militarii români au dovedit mult curaj şi spirit de sacrificiu la luptele grele de la Griviţa, Smârdan sau Plevna. Nu degeaba, Războiul Ruso-Turc din 1877-1878 îşi merită în istoriografia noastră numele de „Războiul de Independenţă al României”, a arătat preşedintele PNL.

Inspirat de faptele de vitejie ale înaintașilor

Ciucă a declarat că faptele de vitejie ale înaintașilor lor l-au inspirat în cariera sa militară și în serviciul public. El a subliniat că generația sa trebuie să abordeze prezentul ca pe o datorie față de generațiile viitoare, care vor citi în manualele de Istorie despre această perioadă. Ciucă a afirmat că au obligația de a face ca urmașii lor să fie mândri de acești ani și că nu trebuie să uite că istoria îi va judeca pe fiecare în funcție de faptele lor.

El a spus că susține conceptul conform căruia ei au luat țara cu împrumut de la copiii lor și, din acest motiv, doresc să ofere o Românie europeană și dezvoltată, cu oportunități care să îi facă pe români să nu mai caute soluții în străinătate pentru o viață mai bună. Ciucă a subliniat că acest lucru înseamnă să construiască o țară de care să fie mândri acum, dar și românii de peste o sută de ani, care se vor uita la anul 2024 la fel cum ei se uită acum la anul 1924.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul”.

”Însă nu cel greşit înţeles ca naţionalism deşănţat, conflictual atât faţă de vecinii din exterior, cât şi faţă de diversitatea socială din interior. Dimpotrivă! Patriotismul reprezintă adeziunea şi însuşirea valorilor, a ideilor şi a principiilor care ne definesc ca naţiune. Patriotismul înseamnă să construim în România şi să fim puternici în Europa”, a completat el.

”Glorie eternă eroilor neamului! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România şi să îi aibă pe militarii noştri în paza sa!”, a spus în final Nicolae Ciucă.