Suma totală alocată pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte din zonele defavorizate este de 21,12 milioane euro pentru un efectiv de aproximativ 257.000 capete vaci de lapte eligibile şi un număr de 74.911 beneficiari.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR), cuantumul determinat este de 86,37 euro/cap de vacă şi a fost stabilit de APIA, după finalizarea tuturor verificărilor prin raportarea plafonului alocat de 22,44 milioane de euro la efectivul de animale eligibile.

De asemenea, de ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică vor beneficia peste 7.000 de agricultori, de două ori mai mulţi decât anul trecut. Suma totală ce urmează a se plăti beneficiarilor pentru acest ajutor este de 3,09 milioane euro, din care circa 2,89 milioane euro pentru un număr de 6.715 exploataţii din domeniul vegetal şi 210.000 euro pentru un număr de 343 exploataţii din domeniul creşterii animalelor,.

În conformitate cu HG nr. 759/2010, cuantumul plăţii anuale suplimentare pe exploataţie se calculează de APIA după finalizarea verificărilor. Calculul se realizează prin raportarea plafoanelor alocate la numărul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploataţiei din producţia vegetală şi animalieră, în limita plăţii anuale suplimentare maxime/exploataţie.

Cele două măsuri sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi sunt derulate prin APIA, scrie Agerpres.