Conectarea la Internet în bandă largă /broadband/ a celor 783 de localităţi va fi implementată în cadrul proiectului 'Ro-NET: Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale' şi în care MSI are calitate de aplicant-beneficiar începând cu data de 18 decembrie 2014.

Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare totală de 377.838.279,59 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă /FEDR/ este de 252.281.871,95 lei.

Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-NET vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.

Proiectul RO-NET va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate în urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu eşec de piaţă, în care operatorii nu aveau planuri să investească.

Conform sursei citate, proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice. Noua reţea de distribuţie va avea aproximativ 4.843 km.

'Prin extinderea reţelei de broadband, promovăm creşterea economică în localităţile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, de alfabetizare digitală, de o mai bună penetrare a serviciilor de e-guvernare decât în strânsă legătură cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net. Este un proiect de maximă importanţă al Ministerului pentru Societatea Informaţională şi, totodată, o prioritate a Comisiei Europene, care a aprobat acest proiect la finalul anului trecut', a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI, Telekom Communications şi Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în cadrul perioadei eligibile a programului de finanţare care se încheie la 31 decembrie 2015.

Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea operarea şi mentenanţa infrastucturii.

Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca 'zone albe' vor beneficia de internet broadband.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: