Un motiv ar putea fi și faptul că circa 3 din 10 români au plecat la drum în afara localităţii iarna, chiar dacă autorităţile emiseseră avertizări de vreme rea, se arată într-un comunicat transmis de compania de asigurări.

Astfel, întrebaţi dacă au pierdut vreodată controlul autovehiculului pe gheaţă sau pe zăpadă, 67% dintre participanţii la sondaj au răspuns cu ”da”, reuşind însă să redreseze maşina fără niciun incident, în timpce 4% au derapat şi în urma acestui lucru au fost implicaţi într-un accident uşor (doar cu pagube ale maşinii, fărăvictime).

De asemenea, 3 din 10 participanţi la sondaj au plecat la drum în afara localităţii iarna, chiar dacă autorităţile emiseseră avertizări de vreme rea şi recomandaseră şoferilor să nu circule. Mai mult decât atât, 8% dintre şoferi au declarat că au rămas, la un moment dat, blocați cu maşina în viscol, în afara localităţii, pentru câteva ore, iar 1% pentru mai mult de o zi.

Cu toateacestea, înceeacepriveştemăsurile de pregătire a maşiniipentruiarnă, şoferiiromânicunoscunelerecomandăriimportante. Astfel, 79% dintreparticipanţii la sondaj au declaratcăîşiducmaşinaîn service pentru o verificaretehnică a acesteia, înainte de a începevremeafriguroasă, 94% folosescanvelope de iarnă (sau all season) însezonulrece, iar 64% ţinînmaşină o lopatăşi/saunisip/sarepentrucazurileîn care rămânînzăpeziţi.

De asemenea, întrebaţidacăiarnaadoptă un alt stil de condusdecât de obicei, 92% au afirmatcăîşiiaumaimultemăsuri de precauţie. Nu înultimulrând, 76% curăţăcomplet de zăpadătoategeamurile, oglinzile, farurileşistopurile, precumşitoatăzăpada de pemaşinăînainte de a pleca la drum. Cu toateacestea, 22% nu îşifactimpsăîndepărtezecomplettoatăzăpada de peautovehiculşicurăţăcompletdoargeamurile, luminileşioglinzile, menționeazăcomunicatulGeneraliRomânia.

Întrebaţi care cred căesteceamaiimportantămăsură de conduspe care trebuiesă o adopteiarna, 66% au precizatcătrebuiesăadaptezeviteza la condiţiile de drum înpermanenţă, iar 23% – săutilizezefrâna de motor maimultdecât de obicei.

1 din 10 participanţi la sondaj (10%) a declaratcăi s-a întâmplatsăaţipească la volan. De asemenea, 14% dintrerespondenţi nu poartăcentura de siguranţăatuncicândconducînoraş, iar 5% alegsă nu poartecenturapedrumurile din afaralocalităţilor.

65% dintrepietonitraverseazăneregulamentar

Sondajul a inclusşicâtevaîntrebări care au vizatcomportamentulpietonilor. Conform rezultatelor, 27% dintrerespondenţi au alunecat la un moment datpegheaţăsauzăpadăşi au căzutpecarosabil, pentru 9% dintreaceştia un astfel de incident fiindcevafrecvent.

De asemenea, 65% dintrepietonitraverseazăneregulamentar: 58% facacestlucruocazional, iar 7%, zilnic. Nu înultimulrând, aproapejumătatedintrepietonisuntatenţi la ecranultelefonuluimobilîntimpcemergpestradă, fie scriindmesaje, fie jucându-se saudesfăşurândalteactivităţi: 40% facacestlucruocazional, însă 6% facacestlucrufoarte des.

Lasondajulmenitsăreflectegradul de informare al șoferilorșipietonilorcu privire la circulațiapedrumurilepublicepetimp de iarnă, au participat 5.269 de respondenţi, dintre care 4.959 de şoferi.

54% dintreparticipanţii la sondaj au avutvârstacuprinsăîntre 18-25 de ani, 22% – între 26-34 de ani, 21% – între 35-55 de ani, iar 3% au avutpeste 55 de ani. 77% dintreparticipanţi au fostbărbaţi. Dintreşoferii care au participat la sondaj, 47% au carnet de peste 5 ani, 23% conduc de 1-3 ani, 16% deţincarnetul de maipuţin de un an, iar 13% conducdeja de 3-5 ani. De asemenea, 76% dintrerespondenţi au declaratcăşofeazăzilnic, 17% conduc de câtevaoripesăptămână, 5% de câtevaoripelună, iar 2% mairar de o datăpelună.