7 din cele 9,4 milioane de ha de teren arabil riscă să fie deținute de străini până în 2030

Potrivit comunicatului de presă, dacă proiectul legislativ 107/2021 pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan va fi aprobat în forma în care este acum, România riscă să ajungă la 7 milioane ha de teren arabil deținute de străini, până în 2030.

”Obiectivul principal al dezbaterii timp de 2 ani a proiectului Legislativ (Plx. 336/2018) pentru modificarea Legii nr. 17/2014, privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, a fost să prevină specula cu terenuri agricole și să reducă și să combată fenomenul de acaparare a terenurilor din România, fiind exemplul negativ cel mai elocvent din U.E”, se arată în comunicatul citat.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat mult mai devreme decât trebuia

În comunicat este precizat că legea a  intra în vigoare pe 13 octombrie 2020. Pe 8 februarie 2021, a fost aprobat și intrat în vigoare ordinul cu normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 17/2014, actualizat la zi.

La 30 de zile după, pe 9 martie 2021, proiectul legislativ a fost depus în Senat, fără a se aștepta măcar 1 an pentru a vedea cum funcționează forma îmbunătățită.

”Este prematur ca orice parte interesată să se pronunțe și să spună că Legea nr. 17/2014 actualizată la zi nu este bună, din moment ce nu am așteptat nici să fie încheiate primele tranzacții inițiate după apariția normelor metodologice din 8.02.2021, ale prezentei legi.

La elaborarea și aprobarea Legii nr. 175/2020, au fost analizate împreună cu organizațiile profesionale din sectorul agricol, preluate și aprobate condiții din alte state europene, precum Franța și Germania, motiv pentru care a și trecut la Curtea Constituțională.”, se arată în comunicat.

Securitatea alimentară și suveranitatea teritorială

Cele două instituții au mai spus că, pentru a păstra securitatea alimentară și suveranitatea teritorială, trebuie să rămână în vigoare ”obligația cumpărătorilor și/sau acționarilor persoanelor juridice care intenționează să achiziționeze teren extravilan agricol, de a avea domiciliul pe teritoriul național, cu minimum 5 ani înainte de tranzacție, preluată după modelul francez unde există această obligație pentru minimum 7 ani.”.

”Totodată, în Germania, pentru a preveni specula cu terenuri agricole, preluate de către fondurile de investiții, s-a introdus obligația impozitării cu 80 % a diferenței de preț, dacă se vinde terenul mai devreme de 10 ani. În România, există în legea în vigoare, obligația impozitării cu 80 % a diferenței de preț, dacă se vinde terenul mai devreme de 8 ani, de la momentul achiziției, la momentul vânzării.”, se mai arată în comunicat.

Instituțiile subliniază importanța acestor condiții și spune că ”toate consultările și schimbările de legislație cu privire la acest subiect au fost îndreptate împotriva terenului agricol pentru ceea ce este: resursa strategica de interes național, invocându-se în schimb limitarea dreptul de proprietate care este de fapt, doar de “exploatare “ al acest bun.”

Încurajarea înstrăinării

Semnatarii au mai spus că vânzarea terenurilor agricole la liber va continua procesul de fărâmițare și va încuraja înstrăinarea în favoarea unor investitori speculativi, în detrimentul celui autohton care lucrează terenul.

”Facem un apel la parlamentari să conștientizeze, susțină și asigure, că forma proiectului legislativ L 107/2021 aprobată, menține condițiile privind domiciliul național, obligația achitării unui impozit de 80% pentru diferența de preț al terenurilor extravilane vândute mai devreme de 8 ani și să fie introduse articole noi care să statueze interzicerea dării în plată dacă nu se parcurge și respectă procedura din prezenta lege, introducerea unui plafon pentru persoanele fizice și juridice care vor să achiziționez teren, rămânând ca în arendă, să se poată exploata suprafețe nelimitat, de oricine”, se arată în comunicatul semnat de Ionel Arion, Președinte Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România Pro Agro și Mircea Băluță, Președinte Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV.

Sursă foto: Dreamstime