Germania și gunoaiele aruncate în România

După ce au fost efectuate verificări, s-a stabilit că datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale nu corespund iar mărfurile sunt alcătuite din deşeuri, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.

„În data de 11.05.2021, poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenţiei FRONTEX, au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeaşi firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activităţi de import în România”, a transmis Poliţia de Frontieră.

Deșeurile au fost returnate la expeditor

În acest context, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa. De asemenea, poliţiştii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor folosirea de acte nereale şi regimului deşeurilor. Totodată, bunurile vor fi returnate la expeditor.

Amintim că în data de 10 mai autorităţile au descoperit alte 300 de tone de deşeuri sosite tot din Germania. Destinatarul era acelaşi, adică firma din Prahova.

De ce trimit străinii deșeurile în România?

În ultimul an, prin Portul Constanța am importat deşeuri din Germania, Belgia, Norvegia, Canada, Australia, Pakistan, dar şi din alte state din Asia. Potrivit anchetatorilor, 75% dintre containere au ajuns în ţara noastră la bordul unor nave care au plecat din Marea Britanie.

„Aceste deşeuri sunt aduse în containere din Germania printr-o societate comercială din România, din judeţul Prahova. Până în momentul de față s-au acumulat aproximativ o mie de tone de deşeuri. Sunt deşeuri amestecate, nu sunt deşeuri verzi”, a explicat Petrişor Iremia, purtător de cuvânt Garda de Coastă, pentru Ştirile Pro TV.

Astfel, procurorii au punctat că la mijloc sunt milioane de euro. În țara noastră, costul depozitării la o groapă de gunoi a unei unei tone de deşeuri costă 17 euro. Comparativ, costul din Germania este de 500 de euro.

„Gândiţi-vă că peste tot în România vin sute, vin mii de camioane. Nimeni nu le verifică, că nu ai cum”, a transmis procurorul Teodor Niță.

În acest context, șeful Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că va propune achiziţionarea unor scanere mobile pentru verificarea în timp real a containerelor care intră în România.

Sursă foto: Dreamstime