Cofinanţarea pentru faza a doua a acestor proiecte este asigurată prin Fondul de Coeziune în cadrul actualei perioade de programare (2014-2020). 

"Fiecare euro investit în statele membre, prin politica de coeziune, contează, iar aceste două proiecte reprezintă un nou exemplu concret al unei Europe căreia îi pasă de bunăstarea cetăţenilor ei. Sper ca lucrările să fie finalizate în termenele prevăzute, pentru că astfel de investiţii cofinanţate cu bani europeni vizează atât îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a multor români, cât şi protejarea mediului înconjurător", a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. 

Potrivit comunicatului citat, în judeţul Mehedinţi, 39 de milioane de euro vor fi investite în faza a doua a proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare". Astfel, vor putea fi finalizate lucrările la sistemele de distribuţie şi tratare a apei, cu accent pe reabilitarea a şapte izvoare de apă potabilă, construirea a opt rezervoare de depozitare şi modernizarea reţelei de apă potabilă şi canalizare în lungime de peste 200 de km. Proiectul urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului 2019, asigurându-se astfel servicii publice de apă şi canalizare de calitate pentru aproximativ 140.000 de locuitori din judeţ. 

Totodată, în judeţul Arad, aproximativ 27,5 milioane de euro sunt destinate fazei a doua a proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare", în cadrul căruia sunt prevăzute, printre altele, lucrări pentru prelungirea reţelei de distribuţie a apei şi modernizarea a şase uzine de tratare a apelor reziduale, în beneficiul a aproximativ 253.000 de locuitori. 

Demarate în exerciţiul bugetar 2007 – 2013, ambele proiecte au beneficiat până în prezent de cofinanţare, prin Fondul de Coeziune, de 76,2 milioane de euro (Sistemul de apă din judeţul Arad), respectiv 10,6 milioane de euro (Sistemul de apă din judeţul Mehedinţi).

AGERPRES