Polițele obligatorii aduc despăgubiri doar în cazul pagubelor provocate de trei tipuri de catastrofe naturale: inundații, cutremur și alunecări de teren.

Cele mai mult polițe (77% din total) au fost cumpărate de locuitorii din mediul urban, fruntași fiind bucureștenii, care au achiziționat aproape un sfert din totalul asigurărilor obligatorii.

În același timp, 84% din locuințele cu poliță obligatorie sunt sunt construite din materiale tratate termic sau au structură de rezistență, doar 16% fiind ridicate din chirpici și alte materiale similare. Pentru locuințele ridicate din materiale tratate termic asigurarea costă 20 de euro, iar despăgubirea este de cel mult 20.000 de euro.
Pentru locuințele construite din materiale care nu au fost tratate termic polițele costă 10 euro, iar suma maximă pe care o primesc proprietarii în cazul distrugerii parțiale sau integrale a imobilului asigurat este de 10.000 de euro

Câteva mii de polițe pentru asistații social

Pentru persoanele care beneficiază de ajutoare sociale și care dețin o locuință au fost plătite de primării câteva mii de polițe, potrivit lui Bulugea. Oficialul PAID nu a precizat numărul exact al acestor asigurări și nici valoarea cumulată a lor.

În același timp, statul nu a cumpărat asigurări pentru locuințele pe care le deține, potrivit afirmațiilor lui Bulugea. Numărul locuințelor deținute de stat este de circa 193.000.