Numarul miliardarilor rusi a reusit sa depaseasca anul acesta pragul psihologic de 100, potrivit celor mai recente statistici intocmite de Forbes Russia, citate de cotidianul Vedomosti.

Avand o avere adunata de peste 522 de miliarde de dolari, cei mai bogati rusi sunt „condusi” de magnatul Oleg Deripaska, presedintele holding-ului Basic Element, cu o avere de 28,6 miliarde de dolari. Daca nu vi se pare un salt spectaculos, trebuie sa stiti ca Deripaska are in prezent o avere cu 11,8 miliarde de dolari mai mare decat anul trecut.

Pe locul al doilea se afla „patriarhul otelului” Alexei Mordasov, proprietarul celui mai mare producator de otel din Rusia, Severstal, cu o avere de 24,5 miliarde de dolari, mai mult decat dublul cifrei inregistrate in 2007, in timp ce patronul clubului britanic de fotbal, Roman Abramovici, se lauda cu numai 24,3 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai plauzibile explicatii pentru cresterea averilor miliardarilor rusi este devalorizarea dolarului in raport cu moneda euro. Anul trecut erau numai 60 de miliardari in dolari de origine rusa, iar in prezent 110. Baremul ce trebuie trecut pentru a putea intra in „lista de aur” este de 1,1 miliarde de dolari.

Tot potrivit Forbes, Moscova ramane capitala mondiala a miliardarilor in dolari, cu 74 de astfel de norocosi, detronand New York-ul.

Data: 18 aprilie 2008

Sursa: RIA-Novosti