Cardurile pentru elevi au fost încărcate vineri, 26 mai. Elevii au primit câte 500 de lei din partea statului

Tichetele educaționale pentru elevi au fost încărcate vineri, 26 mai 2023.

„Am reușit încărcarea pentru toți copiii”, a declarat, vineri seară, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul unui interviu acordat pentru Edupedu.

Inițial, el spunea că elevii vor beneficia de acei bani abia pe data de 29 mai 2023 din cauza grevei profesorilor.

„Din cauza grevei au fost amânări la livrarea cardurilor și, de aceea, termenul este luni”, a spus recent Marcel Boloș.

Greva profesorilor va continua

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” (FSE), Marius Nistor, a anunțat sâmbătă, 27 mai 2023, că greva profesorilor va continua şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorarea salariilor cu 25%.

„Da, continuă (greva) până când vor hotărî colegii noştri”, a declarat, sâmbătă, Marius Nistor pentru news.ro.

Potrivit spuselor sale, sindicaliștii din domeniul educației nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul Ciucă.

Cine poate beneficia de voucherele educaționale?

„Voucherele educaționale” sau „tichetele sociale pentru sprijin educațional” reprezintă un ajutor financiar destinat preșcolarilor și elevilor care provin din familiile defavorizate. Valoarea lor este asigurată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), cofinanțat din Fondul de Ajutor European.

Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al MIPE, în anul școlar 2022-2023, 405.000 de copii ar trebuie să beneficieze de acest ajutor financiar.

160.000 de copii au beneficiate deja de acești bani în perioada septembrie-noiembrie 2022, iar alți 190.000 de copii au primit 500 de lei în decembrie 2022, restul de 55.000 de copii ar fi trebuit să primească banii în perioada ianuarie-februarie 2023, însă termenul s-a prelungit cu o lună de zile, urmând ca alimentarea cardurilor acestor elevi să se realizeze în perioada martie-aprilie 2023.

De voucherele educaționale pot beneficia:

copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei);