După ce trei deputaţi olandezi care doreau să efectueze o vizită în Rusia au fost nevoiţi să-şi anuleze călătoria întrucât Ministrul rus al Afecerilor Externe le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunţat că a primit din partea Moscovei o listă cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declaraţi indezirabili în Rusia, printre ei regăsindu-se şi liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, transmite AFP.

„Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus', a declarat şeful diplomaţiei olandeze în timpul unei conferinţe de presă. El a adăugat că guvernul de la Moscova a luat această decizie ca represalii în urma sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei după sancţiunile destabilizatoare ale acesteia din urmă împotriva Ucrainei, drept urmare această listă „nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului internaţional”.

De asemenea, o sursă din cadrul diplomaţiei europene a declarat agenţiei France Presse că Rusia a refuzat în ultimele luni viza de intrare mai multor politicieni europeni, dar până la transmiterea listei la care a făcut referire Mark Rutte guvernul de la Moscova nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata.

La aflarea veştii, fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a postat pe contul său de Facebook:

"Tuturor celor care mi-au solicitat reacții la includerea pe presupusă lista a persoanalitatilor cărora li se refuză intrarea în Rusia:  – nu pot comenta alegații, presupuneri, aserțiuni neprobate. E o formă de respect față de media;  – nu aveam în plan vacanță în Rusia;  – dacă asta e prețul pentru a comenta liber și argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internațional și a angajamentelor de securitate europene în Georgia și Ucraina, merită!"

La rândul său, președintele PMP, Eugen Tomac a spus că nu se aștepta la decizia Kremlinului, dar a confirmat că de-a lungul activităţii sale a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra pericolului rusesc.

Pe listă mai apar printre alţii liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Ministerul de Externe a precizat sâmbătă că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

"Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus", se arată în răspunsul Ministerului de Externe.