Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete.

Registrul Auto Român a verificat în trafic 35.468 de vehicule în toată ţara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puţin o neconformitate tehnică. Din punctul de vedere al siguranţei rutiere ponderea de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%.

De exemplu, în judeţul Cluj-Napoca, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele şase luni ale acestui an, 1.461 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 59 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare şi la direcţie, iar 27% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcţionare a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate).

În aceste situaţii, una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite, 39% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 2,2% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În urma testărilor efectuate, pentru 9,27% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depăşiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.

În urma controalelor mixte desfăşurate în judeţul Cluj-Napoca de către Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră, în primele şase luni ale acestui an au fost aplicate 355 sancţiuni, a fost reţinute două permise de conducere şi 304 certificate de înmatriculare.

Potrivit directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.