Rezultatele au fost date publicităţii în contextul în care Atena se pregăteşte să discute ultimele sale propuneri pentru un nou program de asistenţă cu miniştrii de finanţe din zona euro, în cadrul unei teleconferinţe.

Sondajul realizat de ProRata pentru ziarul Efimerida ton syntakton indică faptul că proporţia acelora care intenţionează să voteze 'nu' este de 46%, în timp ce 37% dintre respondenţi au afirmat că vor vota 'da'.

Rezultatele sondajului reflectă atitudinea după introducerea măsurilor de control al capitalurilor şi închiderea băncilor, în contextul nesiguranţei tot mai mari în privinţa viitorului ţării în zona euro.

De asemenea, cifrele indică şi o schimbare faţă de datele de dinainte de închiderea băncilor. Înainte de introducerea acestor măsuri, 57% dintre greci susţineau că vor vota 'nu' şi 30% afirmau că vor alege varianta 'da' la referendum.

Potrivit sursei citate, jumătate dintre respondenţi au afirmat că susţin decizia premierului Alexis Tsipras de a convoca referendumul de duminică.

Sondajul a fost publicat la câteva ore după ce Atena a depăşit termenul-limită pentru plata unei rate de 1,6 miliarde de euro către FMI care a expirat marţi, în aceeaşi zi cu programul de asistenţă pentru Grecia.

În urma referendumului se va decide dacă votanţii aprobă sau resping propunerea de program de asistenţă financiară înaintată de creditorii Greciei – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI – la 25 iunie.

Între timp, s-au format cozi lungi în faţa mai multor bănci care şi-au deschis uşile pentru pensionari miercuri, după ce Ministerul de Finanţe a anunţat că unele bănci s-ar putea deschide până vineri pentru pensionarii fără carduri de credit.

Potrivit comunicatului ministerului, sucursalele îi vor deservi numai pe pensionari şi pe aceia care nu pot retrage bani din bancomate. Retragerile vor fi plafonate la suma de 120 de euro pe durata celor trei zile. În total, 1.000 de sucursale a cinci bănci au primit permisiunea de a lucra cu publicul. AGERPRES