Un număr de 42 de artişti, printre care şi Pharell Williams, interpretul hitului 'Happy', consideră că au fost insuficient plătiţi de Youtube.

Interpreţii 'sunt plătiţi insuficient', apreciază Irving Azoff, fondatorul asociaţiei, în Hollywood Reporter. 'Orice serviciu de difuzare, inclusiv Youtube, trebuie să obţină permisiunea proprietarilor de copy-right să le difuzeze compoziţiile', adaugă el, spunând că 'nu s-a stabilit nicio licenţă cu Youtube pentru difuzarea celor 20.000 de piese'.

Dacă Youtube va continua să ignore aceste obligaţii, va avea loc un proces, a avertizat avocatul asociaţiei în Le Figaro.

Global Music Rights intenţionează să ceară câte 150.000 de dolari pentru fiecare videoclip difuzat fără autorizaţie, ceea ce înseamnă un total de aproximativ 3 miliarde de dolari.

În cazuri similare, despăgubirile plătite de Youtube artiştilor se cifrează în general între 10.000 şi 50.000 de dolari pe videoclip difuzat. În cazul celor 42 de artişti, fie că va fi proces sau o rezolvare pe cale amiabilă, cotidianul Hollywood Reporter estimează că despăgubirile totale s-ar putea ridica la maximum un miliard de dolari.

Potrivit cotidianului le Figaro, acest incident apare în momentul lansării de către Youtube a serviciului său muzical cu plată – Music Key.AGERPRES